facebook  twitter

U Podgorici održan drugi Nacionalni forum

29 okt 2018
120477 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid u sklopu regionalnog projekta WeB4YES - Western Balkan Civil Society Organizations for Youth Employment Support, nakon uspješno realizovanog prvog nacionalnog i prvog regionalnog foruma u Skoplju, organizovala je u hotelu “Aurel” drugi Nacionalni forum u cilju uspostavljanja otvorenog i konstruktivnog dijaloga na temu uslova za razvoj preduzetništva i razvoja i promocije cjeloživotnog preduzetničkog učenja.


Učešće na drugom Nacionalnom forumu imali su predstavnici ministarstava, relevantnih državnih institucija, kao i zainteresovanih strana iz privatnog i NVO sektora. Forum su otvorili šef Delegacije EU u Crnoj Gori g-din Aivo Orav, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije g-din Radosav Babić, samostalni savjetnik za opšte obrazovanje u Ministarstvu prosvjete prof. dr Miomir Anđić, koordinatorka programa za samozapošljavanje Zavoda za zapošljavanje g-đa Svetlana Krgović i izvršna direktorica ADP-Zid g-đa Sanda Rakočević.
Na forumu se govorilo o nedostacima i barijerama koje sprječavaju mlade ljude da razviju svoje preduzetničke ideje i da otpočnu sopstveni biznis, koliko mladi vide razvoj karijere u sopstvenom preduzetništvu, da li im društvo i sistem pruža podršku, kao i o nužnosti uvođenja preduzetničkog učenja na svim nivoima formalnog, ali i neformalnog obrazovanja. Takođe je prezentovan i izvještaj o uslovima za razvoj preduzetništva za mlade, kao i izvještaj o razvoju i promociji cjeloživotnog preduzetničkog učenja. Učesnici foruma saglasili su se oko zajedničkih zaključaka i preporuka, koje će biti dalje inkorporirane u nacionalnim izvještajima.
Projekat WEB4YES, koji je finansijski podržan od strane Evropske komisije, je regionalna inicijativa usmerena na osnaživanje organizacija civilnog društva za učešće u donošenju odluka i predlaganje izmjena u politici zapošljavanja mladih u šest zemalja Zapadnog Balkana.