facebook  twitter

FORMIRANA REGIONALNA ZAJEDNICA PRIUŠTIVOG STANOVANJA

28 jun 2023
8007 puta

Nakon nekoliko regionalnih konferencija, iniciranih i organizovanih od strane ADP Zid-a, u Beogradu su se, 24. i 25. aprila 2023. godine, sastale sve najznačajnije organizacije Jugoistočne Evrope, koje se dominantno bave pitanjima i modelima priuštivog stanovanja. Riječ je o neformalnoj zajednici koja predstavlja model za razvoj partnerstava i zajedničkih inicijativa, kreiranoj za adekvatniji pristup građanima, partnerima i pobornicima priuštivog stanovanja. Cilj sastanka bio je mapiranje vještina svake organizacije, predstavljanje postojeće prakse u ovoj oblasti, definisanje ciljeva kao i načina budućeg rada.

Članovi Regionalne zajednice priuštivog stanovanja su ovom prilikom definisali model rada, koji uključuje redovne sastanke, razmjenu informacije, kanale komunikacije, međusobnu podršku altivnosti i poboljšanje vidljivosti rada. Članovi su se obavezali na sastanke u regionu Zapadog Balkana, jednom do dva puta godišnje, uz povremene koordinacione sastanke.
Tokom sastanka, definisani su ciljevi zajednice, među kojima su razvoj projekata i formiranje projektnih konzorcijuma radi zajedničkog apliciranja za finansiranje, međusobno podržavanje na nacionalnom i regionalnom novu i unapređenje razmjene informacija i znanja. Sastanak u Beogradu rezultirao je nekim temama koje zahtijevaju dodatnu diskusiju, među kojima su teme vlasništva u odnosu na opcije iznajmljivanja, tržište iznjajmljivanja i modeli vlasništva.

Članovi Regionalne zajednice priuštivog stanovanja: Ministry of Space, KGG,ZOA, ZEF, SHPRK, Housing Center, Co-PLAN, Build the Future, VORAE, Habitat Macedonia, HTO, ADP-Zid, A11, Kralji ulice, The Roof, Censor, HFHI