facebook  twitter

facebook   twitter

Šta prvo pomislite kada čujete riječ karijera?

14 avg 2018
9819 puta
Riječ koja se ustalila u našem svakodnevnom govoru, koju često pominjemo, ali svako drugačije razumije i tumači.
 
Ranije je karijera predstavljala traženje posla, koji će biti u struci, i pozicija na kojoj ćemo se zadržati što duži niz godina. Danas je, ipak, stanje malo drugačije.
 
Karijera predstavlja proces cjeloživotnog učenja, kroz koje nailazimo na različita saznanja. Saznajemo šta nam to dobro ide, šta volimo, šta treba mijenjati ili poboljšati u našem obrazovanju, koje su to naše mogućnosti na osnovu onog što već znamo i umijemo. Takođe, pored formalnog, nikako ne treba zaobići neformalno obrazovanje, uz pomoć kojeg učimo o različitim nacijama, kulturama, kako komunicirati u grupi, poštovati različitosti i mnoge druge stvari koje nam pomažu da oformimo sebe kao ličnost. Karijera u modernom dobu predstavlja svakodnevni rad na sebi, na svojim vještinama i znanjima, napredovanje na različitim pozicijama, na kojim u svakom trenutku treba dati maksimum, kako bi napredovali i dalje.
 
Karijera se razvija od malena. Sve ono što učimo, situacije sa kojim se susrećemo, ljudi koje upoznajemo, knjige koje čitamo, kursevi i seminari na kojima prisustvujemo, usmjeravaju naš put. Krećemo u osnovnu, zatim srednju školu, a onda izborom fakulteta vršimo usmjerenja, u kojem će se pravcu naša karijera kretati.
 
Zbog svega navedenog, veoma je bitno da već od ranog doba budemo znatiželjni, mladi aktivisti, istražujemo šta nas to interesuje, i u čemu smo dobri da bi, kao oformljene ličnosti, bili na poziciji koja nas kao osobu čini zadovoljnom i ispunjenom, i da uživamo u onome što radimo.
 
 
Pripremila: Maja Nikolić, vršnjačka edukatorka