facebook  twitter

Volontiranjem do cilja

28 jun 2018
109640 puta

''Volontiraš? Radiš za džabe? Drugi te iskorišćava? Daj bre, uzmi pare i idemo da pijemo kafu ispod stadiona. Zašto se smaraš sa tim? Ne dobijaš ni novac za to što provodiš tamo po toliko vremena. Ne znam kako ti sve to nije dosadno. Uozbilji se. Danas idemo ispod stadiona, a sjutra veče je svirka u Bokešku, taman da idemo, da te maknem od tog volontiranja.''

Ovakve komentare, kao i pitanja oko volontiranja, manje-više čujemo svaki dan. Neko se jednostavno osvrne, a neko ne. Prije sedam godina, kada sam počela da se bavim volonterskim radom, nailazila sam na prepreke kod svojih vršnjaka, koji nisu razumjeli pojam volontiranja, a kada sam htjela da im objasnim, jednostavno su se podsmijavali. Danas, nakon sedam godina, zaista sam ponosna na sebe, jer sam većini njih uspješno objasnila šta je volontiranje i koliko je bitno za nas, našu ličnu satisfakciju, za naš razvoj, a ispred svega koliko naučimo novih stvari, a naše slobodno vrijeme iskoristimo za usavršavanje vještina koje će nam koristiiti, kada i mi jednog dana budemo zaposlena lica, kao naši roditelji, prijatelji, braća, sestre.

Volonterizam mi je pomogao da izaberem svoje buduće zanimanje, da dogradim svoje postojeće vještine na veći nivo, a nove da steknem. Naučio me je da poštujem tuđe vrijeme, budem tačna i precizna, a prije svega odgovorna. Samim volontiranjem stičete veliku odgovornost, kada Vam koordinator dodijeli neku obavezu. Moja avantura zvana volontiranjem do cilja, kao što sam i napisala počela je prije sedam godina. Imala sam višak vremena. Tokom sedam godina, bila sam angažovana na raznim aktivnostima, od kancelarijskog posla pa do realizacije aktivnosti na otvorenom. Najviše sam bila ponosna, tokom organizacije prve akcije pod nazivom Let’s do it Mediteran, kada sam zajedno sa još 3100 volontera čistila crnogorsku obalu. Nakon 2014. godine, 2016. godine sam bila dio najveće akcije koja je ikada organizovana u Crnoj Gori, Let’s do it Montenegro – Očistimo Crnu Goru za jedan dan! U maju 2016. godine, zajedno sam bila uključena sa još 11000 volontera, a takođe sam kooridnisala jednu od crnogorskih opština.. Prije svega ovoga, moji koordinatori i moja organizacija Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid su nagradili moj uloženi trud, rad i vrijeme koje sam izdovijila za volontiranje.

Ako pitate zašto treba volontirati, postoji veliki broj razloga, ali onaj najbitniji jeste zbog čega Vi želite, koja je Vaša motivacija za volontiranjem? Danas, broj volontera je mnogo veći, nego što je to bio 2010. godine, kada sam se ja upoznala sa pojmom volonterizam.

Volontiranje pruža veliki broj mogućnosti, počev od usavršavanja vještina, tako i do učenja stranih jezika, zatim usvršavanja kroz razne obuke i treninge u zemljama Evrope. Ne znate koliko je lijep osjećaj kada kao nagradu dobijete da se usavršavate u Vilnjusu, Parizu, Briselu i mnogim drugim gradovima. Različite kulture, različita mišljenja će vam pomoći da vidite koliko je lijepo volontirati i da volontiranjem dobijamo i mi. Vrijeme kao resurs znači svima nama. Osim svega ovoga, ima i zabavnija strana volontiranja, a to je upoznavanje novih ljudi, sticanje novih poznanstava i prijatelja. Volontiramo svi, bez obzira na pol, godine, porijeklo, vjeru…


Ako me pitate kad da volontirate, volontirajte kada to zaista želite. Volontiranje nije samo humantirani rad, volontiranje je mnogo više od toga, a ako zaista želiš da volontiraš čekamo te kod nas, u ulici Gojka Radonjica br. 32 u Staroj Varoši.