facebook  twitter

Realizovana Živa biblioteka

21 nov 2019
101254 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je po prvi put u Podgorici organizovala Živu biblioteku 20. novembra u biblioteci Gimnazije ''Slobodan Škerović'', u periodu od 11-14h.

„Živa biblioteka” funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme „knjigu“ na određeno vrijeme, samo što postoji jedna razlika: knjige u „Živoj biblioteci” su ljudi, gdje Knjige i Čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog.

Knjige predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa i koje su često žrtve diskriminacije i socijalne inkluzije. U ovoj biblioteci, Knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja Čitalaca, mogu da postavljaju pitanja i, što je najvažnije, i da uče. Bitno je spomenuti da sve knjige učestvuju u „Živoj biblioteci” na bazi volonterskog rada.

Posjetioci su imali priliku da čitaju pet živih knjiga sa sledećim naslovima: ''Izbjeglica iz besmisla'', ''Moje prvo iskustvo na omladinskoj razmjeni'', '''U borbi sa predrasudima i stereotipima LGBT osobe'' , ''Moj put ka vršnjačkom nasilju'' i ''Kako sam pobijedila vršnjačko nasilje''.

Projekat sprovodi organizacija iz Srbije, Balkan Idea Novi Sad, zajedno sa partnerima iz Crne Gore, Makedonije i Slovenije koji podržavaju OPENS 2019 – Omladinska prijestonica Evrope Novi Sad, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine i Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti.