facebook  twitter

PRVI LIVING LAB U GLAVNOM GRADU

20 Jun 2023
8926 times

Predstavnici ADP Zid-a su se u ponedeljak, 19.06.2023. godine, sastali sa zamjenikom gradonačelnice Podgorice, Lukom Rakčevićem u prostorijama Glavnog grada. Tokom sastanka bilo je riječi o nastavku saradnje između Glavnog grada i ADP Zid-a koje je bazirano na Memorandumu o saradnji.

Tokom sastanka je predstavljen prijedlog saradnje u oblasti inovaciono-istraživačke infrastrukture, pružanjem podrške u organizovanju prostora takozvanog maker space za razvoj proizvoda koji su bazirani na principima zelene ekonomije i 3R konceptu (Repair, Renovation, Renewal) koji se sprovodi u okviru projekta Ekosistem Zapadnog Balkana za zelene inovacije i solidarnu ekonomiju, u kojem je Glavni Grad pridruženi partner. Tokom sastanka bilo je riječi i o uključenju razvoja lokalnog plana u oblasti solidarne ekonomije, uključujući i servise koji mogu doprinijeti razvoju Glavnog grada.

Jusovača kao nezaobilazna tema tokom poslednjih 25 godina rada Zid-a, kao i program prijuštivog stanovanja su rješenja koja su uvijek atraktivna za razmjenu mišljena i konsultacije. Inicijativu Jusovača pokrenuli smo još 1999. godine. Ideja incijative je da se formira Nezavisni urbani centar kao prostor kroz koji će se stimulisati saradnja, otvorenost, razvoj lokalne zajednice i kulture življenja, kao i da se ponude usluge koje odgovaraju na potrebe građana.

Sastanku su osim zamjenika gradonačelnice Glavnog grada, prisustvovali i Draženka Laketić iz kabineta Glavnog grada, kao i predstavnici ADP-Zid: izvršna direktorica Sanda Rakočević, Igor Milošević koji je zadužen za programski razvoj organizacije i Božina Stešević koji vodi program solidarne ekonomije.