facebook  twitter

Youth Exchange u Grčkoj - Sam pojedinac ne može da uradi koliko može jedna grupa za zajednicu, kada se udruži!

19 Jun 2023
7984 times

Grupa od petoro mladih iz Crne Gore koju su činili Damir, Jovana, Aleksandar, Tamara i Anđela bili su dio Youth Exchange treninga, u okviru Erasmus projekta RestArt, koji je održan u Grčkoj, u Stratoniji u periodu od 02. do 08. juna 2023. godine.

Cilj RestArt projekta jeste podizanje svijesti o očuvanju životne sredine kroz razvoj kreativnih alata i kreiranje zanimljivih sadržaja pomoću reciklaže i umjetnosti. Osim učesnika iz Crne Gore, tu su bili učesnici i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Albanija i Egipta. Za pojedine učesnike ovo je bio prvi susret sa YE, prvo iskustvo ovakvoga tipa, pa samim tim donosimo vam priču naše Jovane.

Na razmjeni u Grčkoj sam imala priliku da iskoristim dosta svojih vještina kroz sve radionice koje smo imali. Tokom prvog dana smo imali priliku da na interaktivan način, zajedničkim snagama upoznamo gradić u kojem smo bili.

Jedna od radionica je bila ,,Ko sam ja?”. Tu smo kroz razgovor sa našim partnerom, pokušali da upoznamo sebe na bolji način, kao i našeg partnera, te kasnije napravimo kolaž od starih časopisa i knjiga, i kroz taj kolaž pokušamo da pokažemo sebe.

Imali smo i priliku da od plastičnih flaša pravimo saksije ili vaze za cvijeće. Moj prijatelj Abdul i ja smo dobili malo drugačiju ideju i napravili smo hranilicu za ptice, koju smo kasnije okačili u glavnom parku Stratonija.

Radili smo i na uređivanju glavnog parka, jedna od grupa je kupila otpatke iz parka, druga je uklanjala kamenje i granje, dok je treća pripremala nove sadnice i postavljala znakove pravila u parku. Ja sam bila u grupi gdje smo postavljali znakove pravila u parku, mada sam se pronalazila kako pomažem i drugim grupama.

Jedna od zanimljivijih radionica je bila dio kada smo koristili čepove od starih flaša da napravimo sopstvene 2D slike, koje smo kasnije slagali kao slagalicu sa slikama ostalih učesnika. Izdovjila bih i radionicu ''Naučimo Dalija'' koja je za cilj imala da jedna osoba bude Dali (učenik-slikar), dok su drugi učitelji. Dali je pomoću učitelja morao da dodje do završne slike(slika je već bila određena i nju su mogli da vide svi sem Dalija).

Tu smo naučili da sam pojedinac ne može da uradi koliko jedna složna grupa sa timskim radom.

Poslednji dan smo pravili drvo takođe koristeći stare knjige i druge materijale. Drvo možda nije bilo najljepše, ali svi smo zajedno radili na njemu te nam je drago.

Kasnije, sve naše radove i materijalna postignuća postavili smo u centru glavnog parka, time napravili izložbu kojoj su prisustvovali građani toga mjesta.

Upoznala sam toliko divnih ljudi sa kojima sam provela divno vrijeme. Sa svima sam se družila i razmjenjivala dio koji se tiče kulture, mišljenja i običaje. Toliko mi je lijepo bilo i jedva sam se pozdravila sa svima.

I dalje sam u kontaktu sa svima njima i definitivno planiramo da se opet sretnemo u budućnosti.❤️