facebook  twitter

Međunarodni dan volontera

28 Jun 2018
106603 times

U decembru 2017. godine, u hotelu “Hilton”, svečano je obilježen Međunarodni dan volontera i po 11 put za redom dodijeljene su nagrade za dobrovoljni aktivizam. Veliku zahvalnost dugujemo i princu Nikoli Petroviću, kao i Fondaciji Petrović Njegoš koja nam kontinuirano pruža podršku za dodjelu nagrada.


Godišnja nagrada za doborovoljni aktivizam dodjeljuje se u cilju povećanja vidljivosti doprinosa razvoju koncepta i promociji vrijednosti dobrovoljnog aktivizma. Nagrada može da bude dodijeljena pojedincu/ki, organizaciji civilnog društva, kompaniji, medijskoj kući ili instituciji koji su svojim zalaganjem doprinijeli razvoju volonterizma u Crnoj Gori. Nagrada je dodijeljena u dvije kategorije: volonter godine i godišnja nagrada za doprinos razvoju volonterizma.


Nagradu u kategoriji volonter godine dobili su aktivisti Glas Zabjela koji su u posljednjih godinu dana pokrenuli časopis u cilju informisanja svojih komšija i građana, predstavljanje važnih institucija, podsjećanje na spomenike NOB-a i rodoljube, podsticanje preduzetništva, pomoć u promovisanju sporta, radova najmlađih i uspješnih studenata i naučnika. Želje omladnskih aktivista jeste da unaprijede građansku svijest, solidarnost među komšijama, da pomognu svakom kome mogu pomoći. Glas Zabjela je bio jedan od organizatora humanitarnog turnira kako bi se njihovom komšiji, dječijem pjesniku Beću Došljaku koji je 4 godine živio bez struje, prikupio novac i platio račun za struju. Takođe pomogli su izdavanje nove knjige pjesama koje su pisane pod šterikama tokom godina kada je Bećo živio bez struje.


Druga kategorija nagrade jeste godišnja nagrada za doprinos razvoju volonterizma, koju je dobila Adisa Malagić, profesorica u Gimnaziji „30. Septembar“ iz Rožaja i mentorki volonterskog kluba te gimnazije. U periodu od decemba 2016. do decembra 2017. godine, Adisa je organizovala veliki broj aktivnosti i to globalnu nedelju preduzetništva u saradnji sa volonterskim klubom gimnazije koji je pripremio i realizovao program takmičarskog karaktera o preduzetništvu. Saradnjom škola je uspjela da organizuje obilježavanje Međunardnog dana volontera, zatim Međunardni dan ljudskih prava, sa đačkim parlamentom je organizovala novogodišnju akciju ‘Ljudska dobrota i humanist ne znaju za granice.


I ove godine nagradili smo i svoje najaktivnije volontere i to: Marka Koraća, Kseniju Simović i Kristinu Šišović.“