facebook  twitter

Djeca kao rizična kategorija za razvijanje zavisnosti od kocke

10 Jun 2020
127034 times

Da li ste znali da je vjerovatnije da će djeca prije kockati nego piti alkohol, koristiti psihoaktivne supstance ili postati pušači, a ipak su daleko manje spremna za rješavanje i razumijevanje rizika koje aktivnost kao što je kockanje nosi sa sobom?! Zato je važno sa njima započeti razgovor rano, a evo i kako da se pripremite:


- Posjećujte web stranice koje oni posjećuju i naučite što više možete o igrama koje igraju kako biste bili upoznati sa ključnim konceptima i kontekstom njihovog virtuelnog svijeta.

- Razgovarajte s njima o razlici između igara zasnovanih na vještinama, poput video igara i sportova, gdje se vježba i pornost može isplatiti, u odnosu na igre na sreću (poput slotova, lutrije i kladionice) gdje je ishod zasnovan na slučajnosti.

- I sami vodite računa o Vašim navikama koje se tiču aktivnosti povezanim sa kockanjem jer djeca najviše uče od svojih roditelja.


Studije sprovedene širom svijeta otkrile su da je u prosjeku, osoba koja kocka na problematičnom nivou počela da kocka oko svoje 10. godine.
Djeca su izložena slikama kockanja gotovo svakog dana - od prodavnice na uglu koja prodaje karte na lutriji, do TV oglasa za poker i lokalnog kasina i kladionica koje se nalaze na svakom ćošku ulice.
Vrste kockarskih aktivnosti u kojima djeca mlađa od 18 godina najviše učestvuju su grebalice ili srećke, poker i klađenje na konačan ishod sportskih igara.
Djeca koja kažu da su se njihovi roditelji kockali tokom prošle godine, znatno je vjerovatnije da će i sama učestvovati u kockarskim aktivnostima.


Ako ste zabrinuti, postoje neki znakovi na koje morate paziti, a koji mogu biti pokazatelj problema sa kockanjem ako Vaše dijete:

- Ima prijatelje koji redovno kockaju
- Opsjednut je rezultatima profesionalnih sportskih događaja
- Često igra igre sa kockicama, kartama
- Laže ili je tajnovito u vezi kockarskih aktivnosti
- Posuđuje ili uzima novac od drugih da bi se kockao
- Novac ili imovina nestaju iz kuće

 

Preuzeto sa https://www.playnow.com/gamesense/kids-and-gambling.html