Odštampajte ovu stranicu

Biznis anđeli

26 feb 2019
12835 puta

Venture(rizični) kapital je vrsta finansiranja koju investitori obezbjeđuju privatnim preduzećima u zamjenu za djelimično vlasništvo u preduzeću.
Venture investitori su češće firme, dok pojedinci koji vrše ove aktivnosti su opšte poznati kao “biznis anđeli”, jer se često uključe ranije i uzimaju manji ulog.

Oni identifikuju obećavajuće nove tehnologije, proizvode ili koncepte, a zatim obezbjeđuju sredstva potrebna za napredovanje projekta. Kao plaćanje za svoje investicije, oni obično uzimaju kapital ili dio vlasništva, ulog.

Anđeli obično doprinose mnogo više od čistog novca - često imaju znanje o industriji i kontakte koje prenose preduzetnicima. Anđeli će često zauzeti pozicije u savjetodavnim odborima u kompanijama u koje ulažu.
Značaj poslovnih anđela i njihov kapital postaje sve važniji za industriju globalnog kapitala i za razvoj inovacija u preduzetništvu.
Biznis anđeli su često penzionisani preduzetnici ili rukovodioci, koji mogu biti zainteresovani za ulaganje iz razloga koji prevazilaze čisto finansijski interes. To uključuje želju da se prati trenutni razvoj događaja u određenoj poslovnoj areni, mentorstvo drugoj generaciji preduzetnika i korištenje njihovog iskustva i mreža uz investiranje manje vremena.

Biznis anđeli igraju važnu ulogu u ekonomiji, a u mnogim zemljama predstavljaju najveći izvor vanjskog finansiranja, nakon porodica i prijatelja, naročito za startup poslovne poduhvate. Oni su sve važniji u obezbjeđivanju rizičnog kapitala kao i doprinosu ekonomskom rastu i tehnološkom napretku.

Štaviše, ponuda ranog stadijuma finansiranja za startup je donekle postala više zavisna od ovakvog tipa investitora, jer fondovi rizičnog kapitala nisu u mogućnosti da prihvate veliki broj malih poduhvata. Tradicionalni izvor pokretanja i finansiranja u ranoj fazi - kreditiranje banaka - ograničen je zbog nivoa rizika i dodatnih troškova. Biznis anđeli mogu da donose brze odluke, često rade sami i najčešće imaju lični interes i poseban odnos prema datom biznisu.