Odštampajte ovu stranicu

Zaštita na radu

09 avg 2021
10372 puta

Da bi se smanjili rizici od opasnosti, neophodno je temeljno procijeniti koja su to mjesta na gradilištu opasna.

Tako će se uspostaviti bezbjedniji uslovi za rad, a nadležni će spriječiti moguće smrtonosne ishode ili povrede na radu. Za manjka kvalifikovane radne snage na gradilištima, sve je veći broj onih koji traže posao u građevinarstvu kako bi zaradili što više. Zbog toga je neophodno prije početka radova sprovesti obuku i edukaciju radnika da bi se spriječili pojedine nepredviđene situacije tokom izvođenja radova.

Nemojte preskakati zaštitu od padova, kao i procedure u vezi sa bezbjednim postavljanjem elektroinstalacije, jer bi bezbjednost radnika trebalo da vam bude na prvom mjestu. Takođe je posebno važno napomenuti da je zaštitna oprema neophodna, jer bez šlema, čizmi i uočljivih prsluka nemojte da krećete na gradilište.
Građevinski radovi na visokim temperaturama.

Ako se građevinski radovi izvode pri visokim temperaturama, posebno treba brinuti o bezbjednosti radnika. Posebno treba smanjiti rizike koji su uzrokovani vremenskim prilikama. U ljetnjem periodu rizik od požara je veći, pa zato treba isplanirati detaljnu proceduru u slučaju da dođe do požara. Ako se blagovremeno prijave pojedini rizici biće spriječeni.

Najčešći uzrok smrtnih ishoda na gradilištu jesu padovi i saplitanja. Pad sa visine je glavni uzrok, pa se posebno treba posvetiti obezbjeđivanju sigurnog i bezbjednog načina rada, treba osigurati skele, platforme za podizanje radnika, ali i merdevine. Takođe, prilikom visokih temperature obezbijedite svojim radnicima priliku za predah i odmor, jer mnogo više vrijedi odmoran i spretan radnik, nego čovjek koji je iscrpljen, jer danima radi u nedgovarajućim uslovima.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Urednik

Najnovije od Urednik