facebook  twitter

Edukativna radionica "Unaprijedi svoje vještine" - Digitalna pismenost

07 okt 2021
9724 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (ADP-Zid) je 05. oktobra 2021. godine realizovala edukativnu radionicu "Unaprijedi svoje vještine" za Digitalnu pismenost.

Osnovna svrha radionice je bila da se učesnici upoznaju i uče o jednoj od najvažnijih vještina 21.vijeka, a to je digitalna pismenost.

Metod rada je podrazumijevao aktivno učešće prisutnih mladih kao najboljeg načina za usvajanje znanja, a sve kroz timski rad, rad u paru ili individualno.

Kao tematski okvir programa radionice uzete su neke od ključnih oblasti koje čine ono što se naziva „digitalna inteligencija“. Ona obuhvata socijalne, emocionalne i kognitivne vještine potrebne za suočavanje sa izazovima online svijeta.

Poseban fokus je stavljen na digitalni identitet, digitalnu emotivnu inteligenciju i digitalnu komunikaciju (jako važnih za prevenciju i reakciju na bilo koji format cyberbullying-a).

Tako je program radionice bio podijeljen na 4 tematske cjeline i dodatno segment upoznavanja koji je imao za cilj da se razvije odnos povjerenja i timski duh.

1.Digitalni identitet – prva obrađivana tema je imala za cilj da se među učesncima razvije svijest o uticaju online prisustva i o tome da se kreirani identitet razlikuje od ličnosti, načina kreiranja i upravljanja online identitetom.

2.Digitalna upotreba- druga tematska radionica imala je za cilj da se razvije svijest među učesnicima o korišćenju uređaja i medija, uspostavljanju kontrole i balansa između života online i života ofline. Učesnici su tako učili kako da razlikuju napravljenu sliku i relanost, ali i da razvijaju sposobnosti da se pronađe zadovoljstvo i postignuće van te napravljene slike.

3.Digitalna sigurnost - koja je imala za cilj da se učesnici upoznaju sa ključnim mehanizmima zaštite na internetu, ali i kako prepoznati i upravljati sa rizicima online.

4.Webinar: Digitalna emotivna inteligencija i digitalna komunikacija – cilj webinara je bio da se među učesnicima razvije sposobnost empatije i izgrađivanje dobrih online odnosa, ali i da prepoznati značaj komunikacije i saradnje online.

Pored toga, u okviru radionice, u ulozi podrške pri vođenju radionice imala je i vršnjačka edukatorka, koja je učila o radioničarskom radu i vježbala vještine vođenja radionica kroz neposredan rad sa mladima.

Edukativne radionice se realizuju u okviru projekta „SEVstrani mladi (Socio-emocionalne vještine)”, podržanog od strane Uprave za sport i mlade.

Poslednji put izmenjeno %PM, %21 %770 %2021 %19:%okt
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)