facebook  twitter

Šta su inovativnost i kreativno razmišljanje?

02 jun 2021
8568 puta

Kreativnost je, prema prihvaćenoj teoriji, mentalni proces stvaranja novih ideja, pojmova ili rješavanja problema…Može se posmatrati iz više aspekata od svakodnevnog ponašanja pojedinca, iz ugla socijalne psihologije, filozofije, umjetnosti, istorije do ekonomije i politike.

Pojedini naučnici smatraju da je kreativnost osobina sa kojom se osoba rađa, međutim, postoje i oni koji tvrde suprotno. A, psihologija povezuje kreativnost s desnom čeonom moždanom aktivnošću, tkv. latentnim razmišljanjem. Pa u skladu sa tim kreativne ideje prate inspiracija, kognitivni skokovi i intuitivni uvida, a sve to zajedno se naziva kreativni proces.

Osnova kreativne ideje kao nove je odbacivanje stare, odnosno podrazumijeva transformaciju beskorisnog u korisno. Preciznije, poznate pretpostavke pobiti “novim, drugačijim i inovativnijim idejama”. Kreativnost leži u baš tim rizičnim i neizvesnim postupkom. Psiholozi Graham Valas i Ričard Smit (Art of Thought) razvili su model koji “kaže” da se kreativni proces sastoji od 5 dijelova:

1. priprema – fokus na sam problem.

2. inkubacija – procesuiranje problema

3. nagovještaj – osjećaj da je rješenje na nadohvat ruke.

4. uvid – oslobađanje ideje iz podsvesti u svijest.

5. potvrda – analizirano i povrđeno rješenje.

Stručnjaci tvrde da postoji korelacija između kreativnosti i inteligencije, a da je kreativno razmišljanje dio kognitivnih procesa koji stvaraju nove vrijednosti. Tome u prilog ide i tvrdnja Ken Robinsona koji tvrdi da je “maštovitost je obiljležje ljudske inteligencije, kreativnost je primjena maštovitosti, a inovativnost zaključuje proces”.

Za pravu je kreativnost potrebno znanje i poznavanje činjenica iz oblasti koja čovjeka zanima, te se zato i kaže da je kreativnost povezivanje starih informacija na nov način. Iz tog razloga kreativni ljudi su uglavnom najkreativniji i najuspješniji u vrlo uskom području.

Veoma je važno znati da je svako od nas sposoban da bude inovativan i da kreativno razmišlja, samo je potrebno da nađe pravi podstrek za to. Jedan od savjeta bi bio da disciplinu zamijenite sa posvećenošću, kao i da svakoga dana nađete vremena za stvari koje vas inspirišu. Svaka inspiracija traži svoj trenutak, zato je takođe važno rezervisati svoje vrijeme i za kvalitetnu pauzu.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)