facebook  twitter

i2 Space Challenge days timovi!

25 maj 2020
11364 puta

U periodu nakon korone možemo očekivati brojne promjene koje uključuju smanjeni fizički kontakt, što je u osnovi low touch ekonomije, zatim povećana bezbjednost i sigurnost, zaštita životne sredine, kao i jačanje i briga o mentalnom zdravlju.
i2 Space Challenge days je kreiran sa ciljem da podstakne mlade ljude u Crnoj Gori da razmišljaju u pravcu rešenja i šta je to što mogu da urade nakon korona virusa, na koji način mogu da stvore sebi radno mjesto, ali i kako da daju doprinos zajednici.


Pitanje bezbjednijeg i sigurnijeg pakovanja i ambalaža, kao i podsticanje zaštite životne sredine je prepoznao tim Boca, i predstavio je kroz svoju ideju CLEAN: Zagađenje životne sredine postaje sve veći problem koji se rešava recikliranjem, ali vrlo otežano i usporeno. Prema ekspertima najbolji način za borbu protiv plastičnog otpada je njegova prevencija, oni imamo ideju kako da preventivno djeluju na otpad koji nastaje kao proizvod pakovanje mlijeka. Žele da postoji mogućnost točenja u staklene flaše koje se donose od kuće, a onda pune u pekarama ili marketima... Nema više novih plastičnih ambalaža koje završavaju u kontejnerima svako jutro, tu je nova mašina za punjenje mlijeka. Staklena ambalaža. Tim Boca čine - Lazar Šoć, student Elektrotehničkog fakulteta, Vladan Pejović, student Metalurško-tehnološkog fakulteta i Nikolina Tomić, student Pravnogfakulteta.

S obzirom da će poljoprivreda i proizvodnja pretrpjeti značajne promjene, prepoznali smo dvije zanimljive ideje:

Univerzalna CNC mašina podržana reciklažno proizvodnom linijom -Stalno radno zaposlenje ograničava građanina u njegovoj kreativnosti, jer je radna pozicija na kojoj se nalazi određena pravnim okvirom svake ustanove. Dopunskim zaposlenjem ova lica imaju priliku da iskažu svoju kreativnost što doprinosi kako njihovom budžetu tako i mentalnom zdravlju i kreativnom razvoju. Navedeni izazovi se mogu ostvariti realizacijom njihovog projekta. Finalni proizvod bila bi univerzalna CNC mašina čija bi cijena bila povoljna na tržištu a zarada znatno viša od uloženih sredstava. Linija za recikliranje kao dopunski segment ovoga projekta doprinjela bi zdravom okolišu. Recikliranjem otpadne plastike proizveli bi se poluproizvodi kao i gotovi proizvodi. Ukoliko ste zainteresovani za pokretanje biznisa reciklaže, proizvodnje, obrade drveta, aluminijuma i plastike javite se OUR CNC timu. OUR CNC tim čine: Drago Račić – mašinski inženjer i Petar Rutešić – software developer. Dugo godina su prijatelji i ovaj projekat vide kao šansu za implementaciju njihovih znanja i sposobnosti u cilju realizacije projekta koji obećava.


Usluzi.me - Nefleksibilnost tržišta rada tokom krize izašla je na površinu. Rezultat toga je otpuštanje radne snage koja će vrlo teško u postojećim okolnostima pronaći nov posao. Za postojeće pružaoce usluga veliki problem je nemogućnost daljeg širenja. Manjak promocije i povezanosti davaoca usluga sa korisnicima kao i pronalaženje adekvatnih usluga za korisnike (kako finansijski pristupačnih, tako i kvalitetnih) naveo ih je na kreiranje platforme koja bi služila kao poveznica na tržištu tražnje i ponude usluga. Cilj platforme je širenje promocije i obima posla malih pružaoca usluga, što bi rezultiralo rastom preduzetničke zajednice u Crnoj Gori. Kolektivni servis za male pružaoce usluga koji bi omogućio nastavak tržišne utakmice postojećim, a tržišni ulaz novim pružaocima usluga. Članovi DLM tima koji stoje iza Usluzi.me su: Dragana Vujisić- po struci ekonomista, Miloš Laković–Diplomirani inženjer hemijske tehnologije, Luka Popović - Učenik Gimnazije i višegodišnji volonter u većem broju NVO, Milica Dedić - apsolvent Prirodno- matematičkog fakulteta, odsjek- teorijska matematika.


Ono što u narednom periodu sasvim sigurno možemo očekivati jesu promjene u oblasti turizma. Masovni turizam će ustupiti mjesto individualnim aranžmanima, manje – više lokalnog tipa, sa više mogućnosti proživljavanja kulture. Tim Uber za turiste i MontEscape su kao odgovor na promjene u pogledu turizma nakon Corona virusa ponudili sledeća rešenja:


Uber za turiste –Nedostatak adekvatnog načina kada ste prvi put u nekom od crnogorskih gradova istražite sve lokacije koje vrijedi posjetiti. Tim želi da omogući maksimalno povezivanje između stranaca i lokalne zajednice kroz personalizovane vodiče, da stvore nova prijateljstva i kreiraju nezaboravno iskustvo, kako vodičima tako i turistima. Turisti koji posjete našu zemlju konačno će moći da dođu do vodiča koji će ih voditi na mjesta i pričati im priče van udžbenika. Njihov tim, koji su nazvali LET, je nastao kao kompozicija ljudi sa jasnim zaduženjima koji se već odavno znaju. Luka Rakočević student Prirodno-matematičkog fakulteta i programer sa dužim radnim iskustvom, Aleksandar Dedović, pravnik koji odrađuje posao vodiča u svom selu. Slaven Minić - Elektrotehnički fakultet, osoba koja je okupila tim i dugogodišnji debater saznanjem iz marketinga i programiranja.


MontEscape - MontEscape je onlajn putnička platforma koja pomaže putnicima, turistima da isplaniraju svoje putovanje i imaju savršen odmor. Na MontEscape platformi posjetiocima, naročito turistima će biti dostupne recenzije, ocjene registrovanih članova sajta o smještaju, iskustvima, aktivnostima, restoranima, hrani, kulturnoj baštini i ostaloj turističkoj ponudi koja se bazira na principima održivog i ruralnog, agroturizma, gastro turizma. Primarno im je promovisanje lokalne kulture, tradicije i privrednih djelatnosti, kao i aktivnosti na otvorenom prostoru i doživljajima koji su ostvareni u nenarušenom ruralnom ambijentu. Do sada je Crna Gora bila poznata kao dio jadranske obale koji je poznat po kupališnom turizmu i sportovima na vodi. Tim koji stoji iza ove ideje zove se Primus i smatraju da je tim koji planira da realizuje ideju, jednako važan kao i sama ideja. Upoznali su se na Univerzitetu Donja Gorica i ubrzo shvatili da svi imaju ista interesovanja i primjećuju problem i nedostatke u promociji turističke punude Crne Gore i izgrađivanju prepoznatljivosti sjevera CG. Primus tim čine četiri člana i to:Andrea Milačić, Rijad Ličina, Lejla Šabanić i Edin Čikić.Andreaje student Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, smjer HORECA.Rijad student Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, smjer bezbjednost hrane. Lejla Šabanić student Fakulteta za kulturu i turizam.Edin Čikić je student Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije.


Kriza po svojoj prirodi ostavlja svoj pečat na mentalno zdravlje i internalizuje se u unutrašnji svijet svakog od nas. Potreba za savjetovanjima, koučingom i nekom obliku ventila za nakupljeni stres će rasti, a takvi servisi će biti pružani na drugačiji način, putem online platformi, aplikacija, sa drugačijim načinom interakcija sa klijentima. U okviru i2 Space Challenge days-a prepoznali smo dva timakoji su se kroz svoju ideju pozabavile ovim pitanjem:


iMontenegro - Ideja je da se kreira aplikacija koja će pomoći ljudima u toku pandemije Covid 19 i nakon. Aplikacija korisniku omogućava da se dopisuje, priča i traži odgovore od treniranog robota koji će na taj način pomoći ljudima koji su anksiozni i depresivni zbog novonastale situacije. Izazov je napraviti istreniranog robota koji će ljudima biti i psiholog, pedagog, prijatelj, neko najbliže rešenje u ovakvim situacijama kad ne možemo doći u kontakt jedni sa drugima potreban nam je neko sa kim možemo pričati, dopisivati se ili jednostavno postavljati pitanja i slušati i učiti o nečemu o čemu želimo. Tim koji stoji iza ove ideje zove se Progressive tim i čine ga: Nemanja Raičević „Sajber Security“ , koordinator Bogdan Laban - „IT u Medicini“, zamjenik Aleksej Raičević – „Poslovni menadžment” i Vladan Laban „Turizam i hotelijerstvo“.


We care – Izazov na koji žele da daju odgovor prvenstveno jeste da ukažu da briga o mentalnom zdravlju ne treba biti tabu tema. Sa druge strane oni žele da pomognu psiholozima da lakše izađu na online tržište. Žele da im pomognu da se prilagode promjenama, da budu dio promjena i da zajedno stvore nešto novo. Takođe, žele da odgovore na izazov da za mlade ljude i diplomirane psihologe ne postoje radna mjesta. Njihova ideja jeste kreiranje online platforme za psihološko savjetovanje, u početku da se fokusira na region, a dugoročni cilj jeste poslovanje na globalnom nivou. Njihov moto je „Be there because we care“. Timu je stalo da budete svoji i oni vjeruju u vas. Njima je stalo da kreiraju zdravo i zadovoljno društvo.Tim koji čine apsolventi Ekonomskog fakulteta na UCG zove se Ecowin, i čine ga:Ivana Klisić, Jovana Ostojić, Anđela Sekulić, Duško Jelići Ana Miljenović. Iako su trenutno studenti, smatraju da njihoveželjene profesije predstavljaju raznoliku lepezu. Zanimanja poput marketinga (PR, digitalni marketing), programiranja, grafičkog dizajna, računovodstva, pisanja, sporta, nutricionizma, menadžmenta.


Pojava Korona virusa i mjere koje su se sprovodile u cilju suzbijanja iste nisu jednako pogodile čitavo stanovništvo. Neke kategorije su se izdvojile kao ugroženije i one kojima je neophodna dodatna pomoć, poput stanovništa starije dobi. Takođe, postalo je primjetno da ta pomoć nije potrebna i važna za vrijeme kriznih situacija, već da treba da se nastavi i nakon njih. Ideja koja se tiče ovog problema ponuđena je od strane studentkinja Fakulteta političkih nauka:


Njihova ideja zove se Old but gold - Zbog situacije u kojoj su se našli smatraju da su stari u Crnoj Gori bili najviše ugroženi i da im je pomoć bila najpotrebnija. Njihova želja je da ubuduće imaju servis/preduzeće koja će biti na raspolaganju svim starim ljudina kad god im je pomoć potrebna. Ono što bi podrazumijevalo pomoć bilo bi donošenje osnovnih namirnica, ljekova i provođenje vremena sa starim licima. Njihova ideja sastoji se u osnivanju socijalnog preduzeća mladih srednjoškolaca i studenata koji bi pomagali starima. Tim koji čine studentkinje Fakulteta političkih nauka zove se FPN girls i to su:Jaćimović Katarina, Brajović Aleksandra, Nenezić Ana i dodatni član Valentina Nenezić – učenica srednje ekonomske škole.

Danas je učešće u saobraćaju gotovo neizbježno. Svakim danom se povećava broj učesnika i vozila u saobraćaju. Tim koji je svoju ideju usmjerio na rešavanje problema u saobraćaju jeste Safe-drive. me:

Safe-drive.me –Veći broj učesnika u saobraćaju neminovno dovodi i do povećanja broja nezgoda, a kao uzroke Safe-drive.me su prepoznali: povećanja broja vozila, nepažnje, neispravnosti vozila, vožnje pod dejstvom alkohola, nepoznavanja i nepoštovanja saobraćajnih pravila, nedovoljna rutina u kompleksnim saobraćajnim situacijama.Safe-drive.me je prihvatio izazov da riješe istaknuti uzrok uz pomoć njihove web aplikacije i simulacija na njoj. Njihova ideja je web aplikacija koja na interaktivan način pospješuje rutinu u vožnji i time poboljšava sigurnost u saobraćaju. Tim Safe-drive.me čine: programer - Zoran Medojević,grafički dizajner - Matija Šoškić, mašinski inženjer - Blagoje Konatar.

Još jednom želimo da se zahvalimo svim timovima koji su učestvovali i da poželimo puno uspjeha u nastavku rada!