facebook  twitter

zidadmin

zidadmin

ADP-Zid within the project: "EICEE – Western Balkan Eco Innovation and Circular Economy Ecosystem" opens

CALL FOR PROPOSALS for social companies and NGOs for testing of innovative approaches and pilot solutions

The Association for Democratic Prosperity – Zid from Montenegro, along with CEDRA Split, Croatia; Deli - Space for Creative Activity, Niš, Serbia; ARNO, Skopje, North Macedonia; Lens, Priština, Kosovo and Green Building Council, Sarajevo, Bosnia and Hercegovina are running a project titled "EICEE – Western Balkan Eco Innovation and Circular Economy Ecosystem". This project, funded by the European Union, focuses on promoting green and digital transition in the region.

Turistička industrija prolazi kroz duboku transformaciju, sa porodicama koje se pojavljuju kao značajan segment tržišta koji se kontinuirano širi. Ovaj rast je podstaknut sve većim naglaskom na njegovanju porodičnih veza, stvaranju trajnih uspomena i njegovanju zajedništva. Međutim, ova evolucija nije bez svojih zamršenosti, pod velikim uticajem promjenjivih demografija, evoluirajućih društvenih struktura i globalne mobilnosti. Ovaj članak istražuje trenutne trendove koji oblikuju porodični turizam, a istovremeno otkriva nišu koja se često zanemaruje – turizam prilagođen deci.

Kroz projekat EYSET, mladi iz 9 zemalja uključujući i Crnu Goru, imali su mogućnost za seminarom o društvenom preduzetništvu u sektoru turizma. Na ovim seminarima mladi su imali priliku da nauče kako razviti održivi poslovni plan, šta je preduzetništvo i na koji način funkcioniše. 

Želiš li da sa svojom ekipom kreiraš podcast i govoriš o vama važnim temama? Imate ideje ali još uvijek nemate uslove i način da ih ostvarite? Pozivamo te da pročitaš tekst ovog konkursa, jer ti nudimo rješenje.

ADP – Zid poziva mlade od 17 do 30 godina starosti, a koji žele da se bave inovacijama, da se prijave za učešće u projektu Inovacija z – Podsticanje inovacione kulture tokom kojeg će imati priliku da kroz učenje osnaže svoje kapaciteta i steknu nova znanja i neophodne vještine u ovoj oblasti. Projekat je podržan od strane Fonda za inovacije. Projekat je počeo promotivnom kampanjom, a tokom istog je planirana realizacija trodnevne obuke kao i vršnjačkih radionica.


Trodnevna radionica će se održati u periodu od 20. – 22. novembra 2023. godine u Podgorici sa ciljem, da mladi steknu i prošire svoja znanja o inovacijama, inovacionoj kulturi, a osim toga imaće priliku da dobiju i više informacija o načinu za kreiranje poslovanja, prepoznavanju i afirmaciji kvalitetnih inovativnih ideja kao i da budu podrška drugima koji imaju slična interesovanja. Ova obuka će mladima donijeti vještine i znanja koje će ti biti od koristi u samom procesu kreiranja inovacija i realizacije tvoje ideje.

Link za prijavu: https://shorturl.at/atNV5

Nakon trodnevne Inovacijaz radionice, petnaestoro mladih će realizovati jednodnevne vršnjačke radionice i aktivnosti u svojim zajednicama u cilju dijeljenja znanja sa mladima koji imaju slična interesovanja i povećanja kapaciteta usmjerenih na inovacije i inovaconu kulturu.


Broj mjesta je ograničen na 15 i zato rezerviši svoje mjesto i budi dio zajednice inovativnih mladih ljudi. Za sve učesnike van Podgorice, putni troškovi biće pokriveni.

Rok za prijavu je do 10. novembra 2023. godine.

Čime želiš da se baviš? Kako da otkriješ svoj potencijal? Imaš moć da odlučiš, tražiš i kreiraš! Mi ti nudimo program Prilike, koji je namijenjen srednjoškolcima od 16. do 19. godina.

UNICEF, Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid i Ministarstvo prosvjete Crne Gore, uz finansijsku podršku fondacije TUI Care, započinju realizaciju programa Prilike, kako bi omogućili adolescentima u Crnoj Gori, koji imaju 16-19 godina i pohađaju 2, 3 ili 4. razred srednje škole, učešće na praktičnoj obuci u profesiji ili oblasti od njihovog interesovanja.

U kreiranju podsticajnog okruženja za mlade, razvijanje preduzetničkog duha predstavlja posebno važnu kariku koja se može unaprijediti samo adekvatnom saradnjom između svih aktera koji su kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou zaduženi za unapređenje politika preduzetništva.