facebook  twitter

Realizovana najavna konferencija projekta CREATIVE@CBC

30 okt 2020
11942 puta

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u srijedu, 28. oktobra 2020. organizovala najavnu konferenciju projekta Razvoj prekogranične mreže za saradnju kreativnih industrija CREATIVE@CBC “. Konferencija je imala LIVE prenos na Youtube kanalu organizacije koji je dostupan na linku https://www.youtube.com/watch?v=-poNXefGEvs&t=6076s.

Četvorosatna konferencija je održana u Multimedijalnoj sali Glavnog grada Podgorica, a učešće na događaju uzeli su:

  • mr Branka Žižić - Generalni direktor Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, Ministarstvo nauke
  • Petar Kovačević - samostalni savjetnik za kreativne Industrije u Ministarstvu kulture
  • Marjan Junčaj – Gradski menadžer, Glavni Grad Podgorica
  • Kemal Grbović – Sekretar, Sekretarijat za preduzetništvo Glavnog grada
  • Goran Rodić - Koordinator sektora za Ekonomski razvoj, Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA, Prijedor
  • Andreja Šeperac - Zamjenica direktora/Voditeljica odjela za projekte EU, Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA, Sisak
  • Sanda Rakočević – Izvršna direktorka, Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid
  • Dragana Radević - Direktorka Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER)
  • Francesco Molinari – vlasnik i menadžer firme „XR8“ koja je članica Evropske LivingLab mreže (The European Network of Living Labs – ENOLL)
  • Igor Milošević – Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid
  • Boris Marđonović - Izvršni direktor nvo Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore, JU Zanatske komore Crne Gore i nvo Udruženja hotela Crne Gore
  • Ivan Joličić – testiranje proizvoda razvijenih na blockchain tehnologiji i tokenizacija, Upbeat Hub
  • Ema Alihodžić Jašarović i Sanja Paunović-Žarić – članovi „O5“ startup tima nagrađenog na konkursu Ministarstva kulture

Konferencija se bavila temama poput sinhronizacije politika inovacija, podržavajućim ekosistemima za razvoj i primjenu inovacija, potencijalima kreativnih industrija i tržišnih izazova za afirmaciju inicijativa.

Branka Žižić je dala pregled ostvarenih rezultata u proteklom trogodišnjem periodu u uspostavljanju funkcionalnog inovacionog sistema, što podrazumijeva unapređenje politika kroz Strategiju pametne specijalizacije i Program podsticanja startapova, unapređenje infrastrukture kroz razvoj Tehnopolisa u Nikšiću i Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, realizaciju instrumenata značajne finansijske podrške inovativnim projektima kao i nova zakonska rješenja za uvođenje poreskih olakšica u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja. Petar Kovačević je dao pregled realizacije kreativnih habova kao infrastruktornog uporišta za kulturne i kreativne industrije širom Crne Gore, kao i zapažene rezultate programa Kreativna Crna Gora.

Na konferenciji su predstavljena iskustva iz gradova Prijedor i Sisak, dok su generalni menadžer Glavnog grada, Marjan Junčaj i Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo, Kemal Grbović, govorili o viziji Podgorice kao grada inovacija, što će biti postignuto stavljanjem u funkciju Naučno-tehnološkog parka, Kreativnog haba Jusovača, ali i pokretanjem projekta Smart City koji podržava ambasada Republike Francuske. U dugoročnoj perspektivi naučni i razvojni projekat koji najviše obećava je SEEIIST kojim je koordiniralo Ministarstvo nauke a za koji je Glavni grad spreman da ponudi prostor.

Predstavljen je i projekat Instituta za preduzetništvo i ekonomski razvoj „Razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao dio održivog ekonomskog sektora u Crnoj Gori“ koji je podržao UNESCO, a puni smisao konferenciji dali su predstavnici startapa 05 („Opet“) prezentacijom svojih inovativnih rješenja u korišćenju recikliranog otpada za kreiranje urbanog mobilijara.

pic4  pic6  pic7

Učesnici konferencije podijelili su sa prisutnima zanimljive informacije koje mogu biti izuzetno korisne za sve one koji imaju interesovanje za polje kreativnih industrija i inovacija.

Zakonom je predviđen uspostavljanje fonda za inovacije – posebna institucija koja bi se bavila finansiranjem inovativnih projekata, monitoringom tih projekata, i koja bi u programskom dijelu učestvovala u usmjeravanju politika inovacija ka nečemu što je perspektivna oblast za Crnu Goru.

Strategija pametne specijalizacije koja ima za cilj da dovede u liniju svoj budući razvoj sa onim što je globalna vizija Evropske unije, a to je zaista Unija inovacija. Fokus je na traženju i primjeni pametnijih i konkurentnijih rješenja u oblastima održive poljoprivrede, zelene energije, održivog zdravstvenog turizma i informacionih tehnologija.

Vlada Crne Gore donijela je Odluku o obrazovanju Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju čije zadatke možete bliže upoznati na linku.

Kreativne i kulturne industrije nisu trenutno prepoznate kao prioritet u pomenutoj strategiji što ne znači da u nekom narednom periodu one ne mogu to postati.

pic9 

Prema istraživanju EY (2015), kulturne i kreativne industrije (KKI) su:
• među najbrže rastućim sektorima širom svijeta i glavni pokretači ekonomija razvijenih i zemalja u razvoju
• predstavljaju izvor značajanih prihoda i generator su radnih mjesta
• Evropa: prihodi 709mlrd USD, učešće 3% BDP i 7,7miliona zaposlenih
• Pored ekonomskih koristi, KKI stvaraju nenovčanu vrijednost koja značajno doprinosi postizanju ljudskog, inkluzivnog i održivog razvoja
• KKI imaju veliki značaj u podsticanju kulturne raznolikosti, pozitivno utiču na kulturu uopšte, na nauku, obrazovanje i razvoj cjelokupnog društva.

pic11

U nastavku objedinjujemo linkove na kojima se možete više informisati o politikama, strategijama, pravilnicima, programima, kampanjama I inicijativama koje se direktno tiču podrške inovacijama I kreativnim industrijama u Crnoj Gori. Lista će biti redovno ažurirana.    

Zakon o podsticajnim mjerama za razvoj istrazivanja i inovacija

Zakon o inovacionoj djelatnosti

Strategija pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024)

Pravilnik o inovativnim programima i projektima

Pravilnik o sadržaju Registra načinu upisa i brisanju iz Registra pravnog lica koje obavlja inovativnu djelatnost       

Obrazac Registra inovativnih organizacija              

Pravilnik o bližim uslovima za upis u Registar inovativnih organizacija

Naučno tehnološki park Crne Gore

Ministarstvo kulture - Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija 2017-2020

Kampanja Ministarstva kulture “Živimo kulturu

Adaptacija prostora za potrebe Creative Huba u Starom Baru

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) - web stranica nastala u okviru projekta „Razvoj kulturnih i kreativnih industrija kao dio održivog ekonomskog sektora u Crnoj Gori“ koji je podržan od strane Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost UNESCO.

Upbeat Hub

Regionalni projekat Razvoj prekogranične mreže za saradnju kreativnih industrija CREATIVE@CBCosmišljen je od strane vodećih razvojnih organizacija u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Agencija PREDA, Agencija SIMORA i ADP-Zid. Planirano je da projekat podstakne ekonomski razvoj kroz podršku fizičkoj infrastrukturi i pristupu znanjima, kroz nove tehnologije, metodologije za podsticanje inovativnih procesa i olakšavanje međusektorske veze kreativnih industrija i drugih sektora prekogranične ekonomije. Projekat će podstaći interakcije „kreativnih“ zajednica koje se sastoje od grupa preduzeća, pojedinaca, start-up kompanija, preduzetnika, programera, free lancer-a, istraživača, studenata, obrazovnih institucija i građana na prekograničnom nivou, koncentrišući se na olakšavanje procesa razvoja inovativnih proizvoda i usluga. Tokom perioda implementacije (jun 2020. - maj 2022.) partnerski gradovi Prijedor, Sisak i Podgorica osjetiće direktan uticaj projektnih aktivnosti, dok dugoročno gledano, projekat namjerava da doprinese širem prekograničnom području. Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Odlukom o kofinansiranju projekata i programa nevladinih organizacija za 2019. godinu projekat je finansijski podržan sredstvima Ministarstva javne uprave, Vlade Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta je 595.214,00 EUR.

Napominjemo da je događaj organizovan uz poštovanje smjernica NKT-a i vodeći se preporukama IJZ.

Poslednji put izmenjeno %PM, %10 %609 %2021 %14:%mar
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)