facebook  twitter

Savjeti za prvo putovanje sa djecom

16 dec 2019
13320 puta
Prvo putovanje sa djecom/djetetom može vas preplaviti osjećajem potencijalnog haosa – vjerovatno zamišljate situacije u kojima vam fale vlažne maramice, zaboravili ste pelene, vaše dijete se zagubilo usred gužbe... Opustite se. Biće sve u redu. Zapravo, istraživanje svijeta sa vašim najmlađima stvara osjećaj ispunjenosti. Evo nekoliko savjeta kako da osigurate da čak i najzastrašujuće putovanje protekne glatko.
Gdje poći:
Izaberite destinaciju koja izlazi u susret potrebama i preferencama cijele porodice. Ovo je vaš odmor takođe! Dakle, ukoliko vam i sama pomisao na gužve i redove izaziva nervozu i težinu, nemojte se prijavljivati za Diznilend samo zato da biste udovoljiti vašim najmlađima. S druge strane, ako se vaše dijete zamara ili pokazuje nezainteresovanost i na pomisao na šetnju do prodavnice, onda svakako ne bi bilo poželjno da ubacite neko zahtjevno planinarenje, bar ne još nekih par godina.
Birajte destinacije koje će vam se isplatiti, i u smislu iskustva i novca. Sve više zemalja uvodi standarde prilagođene djeci, čak i u muzejima i galerijama (npr. Paris), ili plaže prilagođene potrebama djece (Šri Lanka), pa je poželjno istražiti sve destinacija gdje idete možete da vam pruži. Veliki broj sajtova danas možete naći koje vam jasno i precizno govore o svim vidovima zabave, u kojima i mališani mogu uživati, a koji će povećati kvalitet i pozitivno iskustvo samog putovanja, odnosno odmora.
Šta raditi:
Možda ćete se naći u iskušenju da isprobate najnoviji visoko-tehnološki zabavni park, koji će prilično olakšati vaš novčanik ili karticu, ali nemojte pretpostaviti da će ove velike, skupocjene atrakcije najviše ispuniti očekivanja vaše djece: prskanje i igranje u plićaku lokalnog ribnjaka, hranjenje patkica i slične aktivnosti, mogu se pokazati kao daleko zanimljivije nego neki fensi vodeni parkovi, a i za samu porodicu može biti značajnije. Ukoliko ste u gradu, provjerite i isprobajte lokalni prevoz: metro, tramvaji, autobusi su jeftinija avantura koja uzbuđuje djecu (a pomaže i da se mala stopala odmore).
Jedna od najboljih strana putovanje jeste upoznavanje novih ljudi, zato je dobro da potražite prilike za vašu djecu u kojima će moći da budu u kontaktu sa lokalnim stanovništvom, tj. djecom. Posjeta nekom igralištu može stvoriti iskru novih prijateljstava (koja se danas mogu uspješno i održati zahvaljujući društvenim mrežama), dok biblioteke, muzeji i lokalni festivali mogu da ponude razne druge socijalne aktivnosti za djecu.
Umrežavanje sa expatima je korisna za dobijanje popusta i ekonomičnijeg učestvovanja na porodično-prijateljskim događajima. Putovanje sa djecom je sjajan ice-breaker pogotvo ako vam je potrebna pomoć da pronađete toalet, ukoliko treba da naručite posebno ili neko specijalno jelo. Ipak, imajte na umu da ako idete na neka mjesta gdje nije još uvijek „utaban“ put, te će stoga vaša djeca biti lokalna atrakcija, i ljudi će htjeti da se slikaju sa njima ili će možda „čudno“ gledati i slično. Ako primijetite ovo, ne plašite se da kažete „ne“ onog trenutka kada osjećate da ste vi i vaša djeca previše izloženi.
Gdje odsjesti:
Znate destinaciju, bukirali ste letove, ali gdje ćete zapravo biti smještene svi vi? Kada govorimo o smještaju, izaberite baš onaj koji vas privlači i vodite računa da li i na koji način zadovoljava child-friendly standarde. Ako ste jedan od roditelja koji voli da kuva, onda je za vas blizina neke lokalne pjace i stan na dan, sjajna opcija. S druge strane, ako vam je i na samu pomisao na tiganj i šerpe muka, onda je preporučljivo da izaberete hotel sa efikasnom room-service i jasnom child-friendly politikom. Vjerovatno nema ništa više razočaravajuće od dolaska na neku eksluzivnu destinaciju ili rezort, samo da biste vrlo brzo otrkili da su ciljna grupa tog mjesta mladi bračni parovi, koktel večere i zabave i slično.
Ono što je praksa u svijetu postala, ali još nije dovoljno zaživjela, jeste „zamjena kuće“ za porodice. Dakle, na sajtu Craigslist ili http://homeexchange.com možete pronaći druge porodice sa kojima možete zamijeniti svoje domove; podijeliti dom, naučiti mnogo o laknoj kulturi i standardima, dobiti potrebnu opremu poput kolica, dječijih kreveta, pa čak i family-friendly automobil.
Šta spakovati:
Ne usporavajte i ne otežavajte porodično putovanje time što ćete se pretvoriti u povorku ljudskih teretnih kola. Zlatno pravilo jeste da spakujete sve što mislite da će svima biti potrebno, a onda da uklonite otprilike četvrtinu stvari od svake osobe: generalno posmatrano lakše je pronaći lokalnu perionicu, nego vući gomilu teških stvari. Male su šanse da će djeca primijetiti da im nedostaje taj extra autfit.
Kada se radi o pakovanju stvari za hitne slučajeve, najbolje je da se informišete o tome da li će određene stvari biti dostupne na destinaciji u koju ste se zaputili (da li imaju vlažne maramice, mlijeko za bebe, kremu za sunce, sredstva protiv komaraca i osnovne medicinske stvari). 
Za duga putovanje, gdje dosada predstavlja neizbjžnu stvari, postarajte se da imate mnogo razonoda, poput knjiga, bojica, igrački i igrica (na našem prethodnom blog postu možete pronaći nekoliko igara koje možete sa djecom igrati u kolima), i naravno, iznendane slatkiše! Ipak, potrudite se da izbjegnete igračke koje imaju sentimentalnu vrijednost, da putovanje ne bi dobilo drugu boju – home sick – prije nego je i krenulo.
Želimo vam lijepo i uspješno putovanje!
 
https://www.lonelyplanet.com/articles/tips-for-first-time-family-travel