facebook  twitter

Dodijeljene Godišnje nagrade za volonterizam za 2022. godinu

08 dec 2022
16696 puta

Nacionalni volonterski servis ADP-Zid već 16. godinu za redom dodijelio je nagrade onima koji neizmjerno doprinose razvoju i afirmaciji volontiranja u Crnoj Gori.

Zapravo, priča ADP-Zid počela je mnogo ranije, postoje već 26 godina, a od 2000. godine aktivno se bave volontiranjem u našoj zemlji, od kada se i trude da samu ideju o ovoj temi uzdignu na mnogo veći nivo. Skoro tri decenije traje borba da Zakon o volontiranju u našoj zemlji bude prepoznat i tretiran na adekvatan način.

Sanda Rakočević, izvršna direktorica ADP-Zid zahvalila se svim prisutnima i istakla da je raduje sve veća vidljivost samog volonterizma u zemlji od samih građana. ''Veliki rad i trud je iza nas, veliki broj uspješnih i akcija, kao i drugih aktivnosti koji su okrenuti razvoju volonterizma u Crnoj Gori''. Već 16. godina dodjeljuju nagrada, što i govori da zaista na nemjerljiv način doprinosimo zajedno razvoju volontiranja.

Predsjednica skupštine Danijela Đurović, uručila je nagrade ovogodišnjim dobitnicima i rekla da volonteri su ti koji su nosioci razvoja i promjena u zajednici, kao i da su uvijek voljni da pomognu i podrže ljude kojima je pomoć neophodna, a da samim tim volonteri zaslužuju veliko poštovanje i uvažavanje od društva i država. Takođe, istakla je da dok je na čelu parlamenta, postojaće potrebna podrška kako bi se definisali i usvojili zakoni koji će oblast volontiranja regulisati na najbolji mogući način.

Godišnja nagrada za volonterizam za 2022. godinu pripala je Organizaciji Crvenog krsta Prijestonice Cetinje, organizaciji koja nema profesionalno zaposlene, već sve aktivnosti realizuje putem volonterske mreže od 60 volontera.

Poseban fokus ove godine stavili su na pružanje podrške izuzetno ranjivoj kategoriji- starijim licima na seoskom području. Sproveli su redovne posjete udaljenim staračkim domaćinstvima, pri čemu su neka udaljena od gradskog jezgra čak 50-ak kilometara. Starijim licima je uz druženje sa volonterima, omogućena i psihosocijalna pomoć. Uspostavljanjem Kluba starijih Crvenog krsta Cetinje, obezbjeđeni su redovni sastanci uz kvalitetne sadržaje koje za njih kreiraju i realizuju volonteri. Posebno su ponosni na to što su osnovali Logopedsko-psihološki kabinet, namjenjen djeci nižih razreda osnovnih škola koji imaju poteškoće u govoru.

Nagrada volontera godine za 2022. godine pripala je Milošu Milinkoviću iz Podgorice, koji je usrećio brojne mališane ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Pored toga što je učestvovao organizaciji dva humanitarna bazara Podgorici za liječenje djeceMiloš aktivno saradnji sa NVO "Fenix", zajedno sa članovima volonterima organizacije Rent party Montenegro posjećuje hema oonkološko odjeljenje dječije bolnice KBC-a, gdje sa najmlađim pacijentima, održava radionice kako bi im boravak na odjeljenju bio prijatnijiVolonter je aktivno uključen aktivnost Video poruke za male borce".

Cilj je da se djeci koja se pripremaju za hiruršku intervenciju bilo gdje svijetu ili drugi vid operacije pošalje video poruka podrške to odijelu nekog od super heroja koju dijete/roditelj traži.

Kao i svake godine, nagrade su uručene 05. decembra kada se i obilježava Međunarodni dan volontera.