facebook  twitter

Zajedno protiv poplava, volonterski kampovi u Srbiji

16 Jul 2014
13043 times

Nevladina organizacija Mladi istraživači Srbije u saradnji sa lokalnim partnerima i uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije organizuje volonterske kampove u opštinama koje su stradale u ovogodišnjim poplavama.

 

Poziv za učešće upućen je brojnim organizacijima u Srbiji i inostranstvu, sve sa ciljem da se uključi što veći broj mladih ljudi koji su u mogućnosti da pomognu u oporavku lokalnih zajednica.

Kampovi poput ovih promovišu solidarnost i saradnju među mladima, stavljajući u prvi plan važnost volonterizma i potrebu da se pruži podrška onima u nevolji. Volonteri će imati zaduženja da učestvuju u čišćenju javnih površina (trgovi, parkovi), pomoć porodicama u stanju socijalne potrebe, uklanjanju otpada sa obala rijeka i potoka, kao i da organizuju različite zabavne manifestacije za članove lokalne zajednice. Volonterski kampovi ne podrazumjevaju naporan i rizičan fizički rad, u svakom trenutku vodi se računa o bezbjednosti učesnika.

Predviđeno je da volonteri budu smješteni u školama ili drugim objektima koji imaju mogućnost za prihvat većeg broja volontera. Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete na radnim kampovima u Srbiji možete se prijaviti putem aplikacije (http://goo.gl/TrLjCV), koju možete pronaći na sajtu ADP-Zida (www.zid.org.me). Dodatne informacije možete dobiti na mejl adresi workcamps@zid.org ili na broj telefona ADP-Zida 020 207 130.

Opis predstojećih kampova:

Obrenovac I (4.avgusta do 18.avgusta); Obrenovac II (19.avgust do 1.septembra); Obrenovac III (2.septembar do 15.septembra)

Obrenovac je naselje u blizini Beograda koje je najviše stradalo tokom poplava, u pojedinim trenucima vodena bujica je prijetila da potopi cijelokupni grad. Volonteri će imati zadatak da pomognu u raščišćavanju ulica, trgova i parkova, takođe će učestvovati u renoviranju škola, vrtića, biblioteka, sportskih objekata i domaćinstava socijalno ugroženih porodica. Učesnici kampa će kroz druženja i razgovor sa mještanima pokušati da im pomognu da prevaziđu trenutnu situaciju. Zajedno sa članovima organizacije ,,Save the children” volonteri će organizovati kreativne radionice za najmlađe stanovnike Obrenovca.

Volonteri će biti smješteni u Kulturno-sportskom centru u Obrenovcu, gdje će imati obezbjeđene krevete, kao i tuševe i toalete. Preporuka volonterima je da ponesu vreće za spavanje i jastuke. Predviđeno je da svaki od kampova okupi oko 20 volontera iz Srbije i tuđine u dobi između 18 i 30 godina.

Veliko Gradište (4.avgusta do 18.avgusta)

Kamp će biti smješten u Velikom Gradištu (115 km od Beograda) na obali rijeke Pek, koja je još i poznata kao ,,zlatna rijeka” zbog nalazišta ovog plemenitog metala. Kamp se organizuje kako bi se očistila obala rijeke Pek koja je pretrpjela ogromnu štetu tokom poplava, volonteri će uklanjati plastični i druge vrste otpada koje mogu negativno uticati na okolnu floru i faunu. Sakupljeni PET otpad biće recikliran u opštinskom reciklažnom centru.

Volonteri će imati zadatak da predstave lokalnom stanovništu koliko je važno voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i o prednostima recikliranja. Autokamp ,,Srebrno jezero” je mjesto gdje će volonteri boraviti tokom trajanja kampa. Predviđeno je da kamp okupi oko 15 volontera iz Srbije i tuđine u dobi između 18 i 30 godina.

Valjevo (8.avgusta do 19.avgusta)

Grad u centralnoj Srbiji, smješten na obalama rijeka Gradac i Kolubare pokušava da se izbori sa posljedicama nedavnih poplava. Veliki doprinos tome pružiće volonterski kamp koji će biti održan u Valjevu čija je glavna svrha da se pomogne socijalno ugroženim porodicama koji su ostali bez pokućstva. Volonteri će sakupljati i renovirati namještaj namijenjen domaćinstvima sa malim primanjima, takođe će uz pomoć obučenih lica izrađivati određene komade namještaja.

Organizori će obezbjediti smještaj i hranu za učesnike kampa, takođe na kamp se mogu prijaviti i oni koji nemaju iskustva u izradi namještaja. Ukoliko posjeduju vještine koje mogu doprinjeti kvalitetnom obavljanju pomenutih aktivnosti mogu ih navesti u prijavi.

Na kampu ima mjesta za 12 volontera (6 inostranstvo) u dobi između 18 i 30 godina, takođe postoji mogućnost za dolazak starijih volontera.

Smederevska Palanka (11.avgusta do 25. avgusta)

Smederevska Palanka je smještena 90 km južno od Beograda, smatra se za jedno od najstarijih naselja na teritoriji Srbije. Na ovome prostoru pronađeni su arheološke iskopine iz neolita, antike i srednjeg vijeka.

Tokom kampa planirano je učešće volontera u uklanjanju otpada sa javnih površina, čišćenje javnih objekata, renoviranje sportskih terena i dječijih igrališta, kao i pomoć lokalnom stanovništu u renoviranju njihovih kuća.

Volonteri će biti smješteni u sportskoj hali lokalne škole, organizatori će obezbjediti obroke za učesnike kampova. Predviđeno je da kamp okupi oko 15 volontera iz Srbije i tuđine u dobi između 18 i 30 godina.

Article edited with the free online HTML composer. Please purchase a HTMLG license to remove this message.