facebook  twitter

Volontiranje u inostranstvu

09 Mar 2014
14349 times

Volontiranje u inostrasntvu, kao i kod nas, može biti kratkoročno ili dugovorčno. Dugročni programi kao što su EVS (Evropski volonterski servis) ili LTS (servis dugoročnog volontiranja) su znimljivi za lično usavršavanje i bolje upoznavanje svojih mogućnosti. U programu LTS pokriveni su troškovi smještaja i hrane dok troškove puta snosite sami, ponuda je zastupljena sa svih kontinenata. Ponudu možete da zatražite emailom ili da nas posjetite.

U kratkoročne programe volontiranja moguće se uklučiti kroz veliku ponudu međunarodnih volonterskih kampova.

Međunarodni volonterski kampovi okupljaju mlade iz čitavog svijeta na različitim projektima koji pomažu lokalnom stanovništvu, nevladinim organizacijama ili nekim drugim ustanovama. Kampovi se održavaju uglavnom ljeti, i traju najčešće 10-20 dana.

Volonterski kampovi se održavaju širom svijeta i veoma su popularni među mladima, jer učestvovanje na ovim kampovima je lijep način da se obiđe svijet i upoznaju različita mjesta na direktniji i ljepši način, a ne na način na koji ih kao turista obično upoznate. Kampovi se organizuju tematski, i mogu biti vezani za kulturne aktivnosti, ekološke teme, mogu biti humanog karaktera itd. Organizuju se širom svijeta, a za njih apliciraju volonteri u zavisnosti od svojih interesovanja.

Učestvovanjem na volonterskim kampovima upoznajete razne kulture, obilazite svijet, stičete nove prijatelje i nova znanja i iskustva, a najviše je dobrog druženja i zabave. Najveći broj kampova se održava u Francuskoj, Italiji, Njemckoj, Španiji, Meksiku, Japanu i jos 40-tak zemalja svijeta.

Na kampovima se uglavnom radi na poslovim koji će doprinijeti lokalnoj zajednici, organizacijama civilnog društva ili drugim ustanovama. Rad na kampvima može biti fizički, duhovno-kreativni, istraživački, humanitarni, prosječno se radi 5-6 sati dnevno. Uglavnom su u pitanju zanimljivi poslovi koji su prevashodno interesantni i inovativni. U zavisnosti kakva je tema kampa rade se poslovi kao što su arheološki poslovi, istraživački, projekti renoviranja i sanacije, ekološki, rad sa dijecom, starima, umjetnički i festivali. Ima dovoljno vremena i za odmor i zabavu.

Slobodno vrijeme se provodi u ekskurzijama, obilascima, kupanju, koncertima, učenju stranih jezika, sportskim aktivnostima, kao i svakodnevnom zajedničko pripremanje hrane i večernjih zabava.

Smještaj na volonterskim kampovima je jednostavan. Spava se u šatorima ili u improvizovanom smještaju tipa starih koliba, seoskih kuća, bungalova i dvoraca.

Procedura za odlazak na volonterske kampove:

1. Da bi otisli na kamp morate biti punoljetni, spremni na avanturu i izazove koji kampovi nose, da znate jedan od stranih jezika (barem engleski.)

2. Nakon sto se odlucite za ovu avanturu i ukoliko zivite u Crnoj Gorii, prijavljujete se u ADP-Zid-u, kako bi vas evidentirali. Kada nas posjetite popunjavate volontersku aplikaciju, kao i aplikaciju za ucestvovanje na work kampovima.

3. Nas koordinator ce vam ponuditi listu planiranih work kampova, a na vama je da odaberete za koji od njih cete aplicirati. Najbolje vrijeme da se prijavite za ucetvovanje na work kampovima je period od aprila do juna mjeseca, jer tada se dobija kompletna ponuda svih volonterskih kampova.

4. Nakon sto aplicirate za kampove, potrebno je izvjesno vrijeme da dobijete povratnu informaciju ili potvrdu mjesta tj. da vam se odgovori da li ste primljeni na neki od zeljenih kampova.

5. Nakon dobijanja potvrde mjesta, organizator kampa salje pozitivno pismo i detaljne informacije o kampu i upute kako do njega doci.

6. Na vama je da organizujete putovanje. I tu vam mi mozemo pomoci...

Troskove putovanja snosite sami, dok troskove smjestaja i hrane u toku trajanja kampa pokriva organizator kampa.

7. Nakon ucestvovanja na kampu vas zadatak je da nas jos jednom posjetite i nasoj organizaciji podnesete izvjestaj o vasim utiscima i aktivnostima na kampu. 

Za sve informacije mozes da nam pises a workcamps@zid.org.me ili da nas pozoves na 020 207 130 ili 067 210 848 ili da dodjes kod nas.