facebook  twitter

Uspješna priča naše preduzetnice Dijane Brković

23 Jan 2020
9495 times

U svijetu turizma sam već 13 godina. Još u toku studija u Kotoru sam počela da stičem radno iskustvo iz raznih oblasti turizma i shvatila da je posao u turističkoj agenciji ono što me najviše privlači.

Moj san je oduvijek bio da pokrenem svoj biznis koji će mi pružiti mogućnost da na najbolji mogući način predstavim Crnu Goru, kreiram i realizujem ponudu u skladu sa potrebama svakog turiste pojedinačno. Prije nešto manje od 3 godine taj san se ostvario, ali najveći izazov bio je doći do prvih klijenata. Program Erasmus za mlade preduzetnike mi je djelovao kao idealna prilika.

Za program sam saznala preko medija i odmah sam odlučila da se prijavim. Prepoznala sam priliku da upotpunim svoje praktično znanje i uspostavim nove kontakte i saradnju. Odlučila sam se za špansko tržište jer Crna Gora još uvijek nije tamo prepoznata kao popularna destinacija, ali polako počinje da se otvara. Svi koji jednom dođu rado se vraćaju i preporučuju Crnu Goru svojim prijateljima. Vidjela sam priliku da lokalnim agencijama ponudim nešto novo, drugačije, nešto čime će biti konkurentni. Prva prepreka na koju sam naišla bila je odabir domaćina preduzetnika jer na spisku nije bilo onoga što tražim, ali zahvaljujući ADP-Zidu taj problem je riješen. Agencija World Business Travel (WBT) nije bila u programu, ali su se prijavili prepoznavši šansu za novu saradnju.

Već prvog dana sam shvatila da je WBT bio savršen izbor! WBT je agencija koja broji 16 zaposlenih. Svoj imidž izgradili su prvenstveno u oblasti MICE turizma, ali se bave i klasičnim organizovanjem izleta širom svijeta. Zahvaljujući njihovom divnom timu osjetila sam se veoma dobrodošlom i odmah sam uključena u razne aktivnosti kompanije. Upoznata sam sa strukturom same agencije, prezentacijom iste i njihovim načinom poslovanja u kratkim crtama. Radila sam klasične kancelarijske poslove: komunicirala sa poslovnim partnerima, sastavljala ponude za klijente, pravila prezentacije, radila na odabiru i bukiranju letova, prisustvovala sastancima sa zaposlenima i partnerima, kao i IBTM-u. U poslednjem mjesecu sam veći dio vremena provela radeći na kreiranju paket aranžmana i prezentaciji Crne Gore kao MICE destinacije koju sam prezentovala timu i naišla na pozitivne komentare. Između ostalog, svakodnevno sam dobijala savjete o raznim aspektima poslovanja, marketinga, prezentovanja ponude, pronalaska novih saradnika-klijenata i sl.

U toku rada sa svojim mentorom nailazila sam na neke nove, interesantne ideje o kojima ranije nisam razmišljala i koje planiram da primijenim u svom poslovanju. Imala sam priliku da vidim kako se predstavljaju razne renomirane kompanije i kako promovišu svoju destinaciju. Stekla sam novo znanje i iz oblasti MICE turizma i pružila mi se prilika da proširim djelatnost svoje agencije. Rad na španskom jeziku i moj boravak u Španiji doprinijeli su usavršavanju jezika, upoznavanju kulture, mentaliteta, običaja i navika mojih budućih klijenata, što je izuzetno bitno u kreiranju ponude. Moja priča je zaista bila uspješna jer odmah po dolasku u Crnu Goru dobila sam par upita od WBT za organizovanje paket aranžmana konkretnim grupama. Saradnja je uspostavljena, a zasigurno će biti nastavljena i u budućnosti. Osim novih klijenata i stečenog znanja dobila sam i nove prijatelje što je pravo bogatstvo.

Hvala programu Erasmus za mlade preduzetnike i ADP-Zidu za ovu jedinstvenu priliku!