facebook  twitter

Projekcija filma Obrazovanje za Revoluciju 4.0

20 May 2019
12138 times

UpBeat Hub u saradnji sa autorima je organizovao projekciju dokumentarnog filma Obrazovanje za Revoluciju 4.0. Projekcija je održana u četvrtak 16. maja sa početkom u 19 časova, u prostorijama Omladinskog centra u Podgorici.

Ovaj film govori o tome šta je uloga obrazovanja u 21. vijeku i imao je svoju premijeru u Nišu u martu ove godine. Prema riječima autora film je zapravo alat kojim žele da zapale diskusiju o 4.0 revoluciji sa ciljem da vrate obrazovanje tamo gde mu je i mesto. Na vrh piramide!

Dokumentarni film Obrazovanje za 4.0 revoluciju rezultat je produkcije Organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting, koji se promoviše kroz aktivnost Karavan Obrazovanje za 4.0 revoluciju podržan od strane pojedinaca, kompanija Silicon Mountains Network i Infostud i ADP ZID iz Crne Gore koje su donirale novac putem Indiegogo platforme.

 

pg2

 

Naš trenutni obrazovni sistem utemeljen je prije 350 godina, a potom je prilagođen potrebama takozvane 1.0 industrijske revolucije pre više od 150 godina. Međutim, ekonomija se od tada neverovatno transformisala, dok je naš obrazovni sistem ostao isti. Industrije koje danas dominiraju našom ekonomijom nisu postojale pre samo 5 ili 10 godina.

Dobit kompanija širom svijeta se rapidno uvećava, međutim paradoks je da isto tako i nezaposlenost neprestano raste. Problem je što još uvijek škole „serviraju“ znanje, testirajući učenike iznova i iznova! One jednostavno ne proizvode dovoljan broj inovatora i kreativaca.

Obrazovanje koje daje prioritete vještinama poput kreativnosti, preduzetništva, kritičkog razmišljanja i rješavanja problema, saradnje, komunikacije gotovo sigurno će proizvesti odgovorne građane i inovativnije i prilagodljivije stanovništvo.

Ovaj film nastoji da dokumentuje inicijative, lidere u obrazovanju i edukatore koji pokušavaju da prilagode formalni obrazovni sistem ekonomiji znanja i podataka. Jedan od ciljeva je inspirisati promjenu kako bi svi zajedno pripremili našu djecu za budućnost koja je već ovdje.