facebook  twitter

50 savjeta kako lakše putovati sa djecom časopisa The Guardian

22 Feb 2019
3270 times

https://www.theguardian.com/travel/2008/jan/20/8

Putovanje mijenja ljude. To je vrijeme kada dolazi do mijenjanja rutine. To je prekid svakodnevnice i uvijek ostavlja snažan utisak mijenjajući dinamiku porodičnog života.

Naši životi temelje se na rutinama - i to je dobra stvar. Rutine i navike pomažu nam da živimo, gradimo, stvaramo, imamo stabilnost, prolazimo kroz dan. Međutim, bez novih doživljaja, ostajemo zaglavljeni u istim rutinama. Da bi došlo do napredovanja, treba doći do promjene razmišljanja, ponašanja, ophođenja u različitim situacijama.

Često živimo svoje obrasce i rutine sve dok se ne dogodi nešto drastično da ih prekinemo - bolest ili bolest, otpuštanje ili novi posao, auto se pokvari ... čak i smrt i razvod. No, život je zapravo bolji i lakši kada odaberemo prekidanje života s prekidačima uzoraka, umjesto da čekamo da budu prekinuti drastičnim okolnostima.

Putujući, upoznajemo sve ono još nepoznato i neistraženo, sve ono što je, čudom, još uvek nezabeleženo na sistemskoj mapi svijeta naše epohe.

Putovanje nas izaziva da radimo stvari koje inače ne bi radili (kao što je ustajanje u 2 sata ujutro da bi se stiglo na vrijeme na avion), stvari koje ne volite raditi, izazove koje postavljate pred sebe, ali svejedno činite zbog krajnjeg rezultata.

Činiti izazovne stvari, raditi stvari koje ne želite raditi - čak i na najnižem, najbanalnijem nivou, kao što je ustajanje ranije ili isprobavanje nove hrane - pomažu da dođe do prekida normalnih, udobnih, jednostavnih obrazaca i rutina.

Putovanja sa djecom pruža mališanima mogućnost da neposredno budu učesnici života drugih kultura, sa drugim vrijednostima i običajima. Djeca postaju radoznala, lakše se prilagođavaju i uče, lakše prihvataju i razumiju druge. Ova iskustva im pomažu da se razviju u sigurne ljude, ljude koji se prilagođavaju i misle, koja poštuju i slušaju i pre svega – sagledavaju probleme i situacije iz više uglova.

Djeca su nestvarno prilagodljiva i to u njima treba njegovati. Ona mogu da spavaju skoro svuda, sve ih fascinira, jedu gotovo sve i svakako je sa njima sve interesantnije.

Rezultat putovanja sa djecom jeste nezaboravno vrijeme provedeno zajedno. Djeca uče posmatrajući nove i nepoznate predjele, gradove i ljude, upijajući nove mirise i osluškujući nove zvukove. Zapravo, to radimo i mi odrasli, samo djeca rade brže i više jer se još uvek intenzivno razvijaju, pa kao sunđeri upijaju nova znanja. Iskustvo koje putovanje donosi, ostaje zapisano u njima zauvijek. Ali, putovanja sa djecom mnogo nauče i odrasle.

Putovanja sa djecom, na sebi imaju najličniji pečat od svih putovanja.

Časopis The Guardian nudi top 50 savjeta kako lakše putovati sa djecom:

https://www.theguardian.com/travel/2008/jan/20/8