facebook  twitter

Kako omogućiti djeci pristup kulturi na odmoru

13 Feb 2019
3400 times

Putovanje sa cijelom porodicom je odličan način kako otvoriti oči djeci prema svijetu van njihovih uobičajenih okvira - ali to ne znači da se ne možete zabaviti. Kada djeca imaju određeno razumijevanje destinacije u kojoj se nalaze, njihovo putovanje postaje pamtivije i bogatije", i to prevazilazi uobičajenu zabavu na “svježem vazduhu”.


Uvijek je moguće prilagoditi aktivnosti da se fokusiraju na pružanje kulturnih iskustava djeci tokom njihovog boravka, a to se može ostvariti tako što zajedno možete uživati u laknoj umjetnosti koja je svuda dostupna. Dok su pijace pune drangulija koje kupuju i donose kuci, izrada ovih predmeta sa djecom podučava ih o lokalnoj kulturi i običajima destinacije, jer umjetnost, zanati i ručna radinost inspirišu kreativnost i stvaraju empatiju prema kulturnim razlikama. Među ostalim aktivnostima mogu se naći i stvaranje skulptura od gline po uzoru na tradicionalni folklor, omogućavajući djeci da se upoznaju sa autohtonim predmetima, životinjama i biljkama.

Uvijek je moguće pretražiti TripAdvisor za lokalne sajmove umjetnosti, zanatske manifestacije za djecu, ili lokalne zanatlije koji otvaraju svoje prodavnice posjetiocima koji žele da nauče o kulturi, a ne samo da kupuju suvenire.

Održavanje časova kuhanja u kojima vaša djeca uče kako napraviti tipična lokalna jela je fantastičan način da nauče više o baštini i kulturi regije koju posjećujete. Posmatranje tredicionalnih plesova, uz lokalnu muziku izlaže djecu da kroz zabavu osjete duh tradicije, kulture i istorije lokacije. Čak i mali uvid u lokalnu muziku ili ples će produbiti razumijevanje i povezanost deteta sa mestom gde se nalaze.

Djeca mogu najbolje iskusiti lokalnu kulturu tako što odlaze tamo gdje idu lokalna djeca, u lokalnim parkovima, tamo gdje ljudi stvarno žive, daleko od turističkih centara, gdje se odvijaju zanimljivije, i zanimljive, aktivnosti.

Mnoge hotelske kompanije i odmarališta se trude da prate trendove i uvode programe za djecu koji im pružaju priliku da istraže kulturno bogatstvo neke destinacije.