facebook  twitter

Child friendly muzeji Evrope

05 Feb 2019
3451 times

Muzeji predstavljaju mjesta gdje djeca imaju priliku da budu izložena iskustvima i istraže nove stvari u obrazovnom okruženju. Kroz interaktivne izložbe i praktičnu igru, djeca imaju priliku da preuzmu “kontrolu” nad učenjem i da razviju i istraže stvari koje su njima zanimljive. Ova jedinstvena ekspozicija pruža osnovu za kreativnost, kritičko razmišljanje i vezu sa svijetom oko njih.. Razvijajući radoznalost o svijetu oko sebe, ljudima i stvarima koji čine da vide nove stvari, djeca stvaraju jake temelje za intelektualni rast i razvoj, priliku za povezivanje, razumijevanje i istraživanje percepcija, osjećaja i inovativnih misli.

Muzeji pružaju prostor za razmišljanje, eksperimentisanje, inspiraciju, kreativnost, uživanje i omogućavanje autentičnih iskustava, kroz učenje i igru Posjeta muzejima omogućava i djeci i odraslima da budu podjednako aktivni u učenju, razgovaraju o omiljenim predmetima, porodičnim i istorijskim događajima. Cjeloživotno učenje počinje u ranoj dobi i muzeji su odlično mjesto za podsticanje interesa za istoriju, umjetnost i nauku, otvarajući oči prema različitim idejama i perspektivama relevatnim za njihov razvoj. Ova vrsta izlaganja može pomoći u razvijanju vještina kritičkog i kreativnog razmišljanja, koje su sastavni deo budućeg uspjeha.

Postoji nešto što je inherentno uzbudljivo kada se radi o posjeti muzeju, posebno mlađem uzrastu. Učenje zaista može biti zabavno i interaktivno, i širom Evrope postoji mnoštvo nezaobilaznih mjesta. Oni mogu da pruže nezaboravna iskustva, izazovu maštu, upoznaju nepoznate svijetove nudeći jedinstveno okruženje za kvalitetno vrijeme sa porodicom.

“Za vrijeme održavanja izložbi, kustosi Prirodnjačkog muzeja često održavaju i tematska predavanja o biodiverzitetu Crne Gore. Predavanja su najčešće namijenjena djeci školskog uzrasta. Uz predavanje, često se organizuje i praktični dio kada sami učesnici mogu npr. posmatrati i determinisati biljke i životinje pod binokularnim mikroskopom i lupom. Djeca mogu da se upoznaju sa načinima kako biolozi sakupljaju materijal na terenu, kako ga obrađuju u laboratoriji, kako određuju o kojoj se vrsti radi i slično“.

Prirodnjački muzej Crne Gore


Više o muzejima u Evropi čiji je sadržaj prilagođen djeci:

http://museums.eu/highlight/details/105472/best-childrens-museums-in-europe