facebook  twitter

Djeca u turizmu: nova perspektiva?

08 Aug 2018
10525 times

Turizam za djecu i adolescente je zanemarena tema u istraživanju turizma, uprkos važnosti životne putanje djeteta do dobi 17, 18 godina u smislu psihološkog i socijalnog uticaja koji ima na njihovo formiranje subjektivnosti. Analiza naučne literature o djetinjstvu, uključujući i ovu temu, pokazuje nedovoljnu zastupljenost u literaturi.

Postoje različita kritična pitanja koja treba razmotriti, počevši od načina na koji su starosne grupe klasifikovane. Kognitivne sposobnosti maloljetnika su različite u zavisnosti od toga kojim starosnim grupama pripadaju, jer su samim tim i nivo percepcije i interpretacije različiti. Postojeća literatura se zasniva na indirektnim informacijama, prikupljenim od porodice koja je odgovorna za maloljetnika.

Koristeći glavne, dugogodišnje turističke destinacije kao studije slučaja otkriva se značajna važnost ove starosne grupe, koja je zanemarena u odnosu na različite ciljne grupe odraslih i starijih turista. Turizam prilagođen potrebama djece zahtijeva ponudu inovativne turističke opcije.

Studija slučaja Rivijere Romagnola, najveće italijanske turističke destinacije, koja je odgovorna za kategorisanje mjesta Emilia-Romagna među prvih pet evropskih regiona za hotelski smeštaj je primjer dobre prakse. Kao jedna od glavnih turističkih destinacija za djecu između dva rata, čak 1935. godine dočekala je oko 400.000 posjetilaca.

Poslednjih godina, javni organi, udruženja hotelijera i privatna udruženja u ovoj oblasti usmjerili su obnovljenu energiju ka ovoj ciljnoj grupi, djeci do 14.godine zbog sve veće svijesti o novim održivim stilovima života.

Istraživanje u provinciji Rimini pokazalo je da turisti u dobi do 17 godina još uvijek predstavljaju veoma veliku i značajnu ciljnu grupu (640.000 posjetilaca u 2013. godini, što odgovara 1/5 ukupnog broja posjetilaca) i stoga su strateški veoma važni za dalji rast i razvoj turizma. Poslednjih par godina se pojavljuju novi oblici odmora prilagođenih mlađoj grupi populacije, djeci i tinejdžerima, a testiraju se nove inovativne prakse radi poboljšanja raznovrsnosti ponude.

Ovaj region, koji je istorijski oblikovan masovnim turizmom, jača kroz nove kulturne projekte i proizvode usmjerene na djecu, uključujući najbolje prakse vezane za nematerijalno i međugeneracijsko naslijeđe, kao dio vizije društvene i kulturne održivosti; inspirušući i dajući podsticaj razvoju turizma i sadržaja prilagođenog potrebama i preferencama djece.

Na sledećem linku možete pročitati cjelokupno istraživanje:

https://journals.openedition.org/viatourism/1407