facebook  twitter

Treća UNWTO / UNESCO Svjetska konferencija o turizmu i kulturi

30 Oct 2018
2444 times

Treća svjetska konferencija o turizmu i kulturi održava se u Međunarodnom kongresnom i izložbenom centru Lutfi Kırdar u Istanbulu, Turskoj; 3-5. Decembar 2018.

Kultura je jedan od ključnih faktora koji doprinosi rastu turističkog sektora, a nedavne studije pokazuju da kulturni turizam raste brže od globalnog turizma. Znamenitosti kulturnog naslijeđa su imale jak podsticaj zahvaljujući tehnološkom napretku koji ih čini pristupačnijim, bolje shvaćenim i promovirajući ih u sve većoj publici.

UNVTO i UNESCO već dugi niz godina rade zajedno na podizanju svijesti o jakim vezama između turizma i kulture. Traženje simbiotskih modela partnerstva je ključno za ovaj posao i zahtijeva aktivno angažovanje zainteresovanih strana u turizmu i kulturi za rješavanje aspekata kao što su upravljanje, angažman zajednice, inovacije, tehnologija i društvena odgovornost preduzeća.

Tema Svetske konferencije 2018, „za dobrobit svih“, ističe dva prioriteta:

1) stvaranje više inkluzivnih partnerstava između turističkih i kulturnih aktera koji doprinose sprovođenju SDG;

2) promovisanje razvoja turizma koji podstiče kulturnu interakciju i osigurava zajedničke koristi za sve uključene zajednice.

Ovogodišnje izdanje će se usredsrediti na tehnologiju, modele upravljanja posjetiocima i pristupe koji donose najširi mogući spektar pogodnosti za posjetioce i lokalno stanovništvo, uz očuvanje kulturnih vrijednosti i naslijeđa u skladu s načelima odgovornog turizma i UNWTO globalnim etičkim kodeksom za turizam.

Konferencija će dodatno naglasiti doprinos kulturnog turizma Agendi Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine i njenih 17 ciljeva održivog razvoja u smislu smanjenja siromaštva, borbe protiv nejednakosti i promovisanja inkluzivnog rasta.

http://tourismandculture.cvent.com/events/third-unwto-unesco-world-conference-on-tourism-and-culture/agenda-c85f6e964b5747b99ee96fe666d40912.aspx?dvce=1