facebook  twitter

Panel diskusija: Šta dalje? Perspektiva mladog politikologa

13 Apr 2017
20055 times

“Šta dalje?” Perspektiva mladih politikologa bila je tema panel diskusije u organizaciji Crnogorskog udruženja studenata političkih nauka sa Fakulteta političkih nauka, Univerziteta Crne Gore. Inicijativa za organizovanje ovog panela i početak diskusije na ovu temu je razvijena na osnovu zabrinutosti i neizvjesne perspektive studenata u vezi njihovog zapošljavanja nakon završetka studija. Panelisti su imali zadatak da predstave svoje iskustvo i daju svoje mišljenje, u kombinaciji sa statističkim podacima iz Zavoda za zapošljavanje.

 

Panelisti su bili Alisa Dizdarević, predstavnica Zavoda za Zapošljavanje Crne Gore, koja je predstavila statističke podatke i rad Zavoda za zapošljavanje, kao i njihove servise za studente. Dragana Šćepanović, iz Ministarstva vanjskih poslova, bila je studentkinja prve generacije studenata Fakulteta političkih nauka i ona je predstavila sopstveno iskustvo u procesu zapošljavanja. Ona je upoznala studente sa poslom na kojem radi, postupkom konkurisanja za rad u Ministarstvo i koje su tražene kompetencije za posao.
 
17888512 1668043306825905 506061776 nPredstavnica ADP-Zid, Ksenija Martinović je takođe prenijela sopstveno iskustvo dobijanja posla, kao i viđenje situacije na tržištu rada i koje su to alternative u zaposlenju koje studenti mogu tražiti, kao što su onlajn poslovi i društvene inovacije. Ovo je bila i prilika da se predstavi regionalna YOUSEE platforma.
 
Dragana Čomagić, iz  radio Krša, je predstavila svoje iskustvo kroz trenutno učestvovanje u Vladinom Programu stručnog osposobljavanja. Ona je podstakla studente da preuzmu aktivniju ulogu tokom studija i da bi to moglo da bude sredstvo njihovog dobijanja budućeg zaposlenja.
 
Studenti su bili zainteresovani da saznaju više o tome koje su procedure za rad u državnim institucijama, koliko su korupcija i nepotizam prisutni u procesu zapošljavanja i koji je to deficitarni kadar trenutno na tržištu rada.