facebook  twitter

Meet Up sa Andrejom Bracanovićem na temu - Stablecoin - Novi izazov za male pravne sisteme

05 Oct 2021
33808 times

Pozivamo Vas da uzmete učesće na razgovoru o jednom od najatraktivnijih globalnih izazova današnjice - kriptovalute i Blockchain tehnologiju. Ovaj skup organizujemo sa ciljem boljeg razumijevanja opšteg pravnog konteksta u kojem se pojavljuje sve više okolnosti u vezi s kriptovalutama, te opisa njihovog ponašanja u malim pravnim sistemima kakva je Crna Gora.

 Uvod u razgovor biće predstavljanje naučnog rada nosilaca radne grupe na temu “Stablecoin: novi izazovi za male legalne sisteme”, doktorand pravnih nauka Andrej Bracanović. Skup će se organizovati u ponedeljak, 11.oktobra u 18.00h u Event&Training centre - Kuća Čubranović 1630, ul. Kralja Nikole 36, Stara Varoš.

Skup usmjeravamo na razgovor o stablecoin i obuhvatiće teme kao što su mjesto u savremenom pravnom sistemu, mogućoj ulozi u javnom sektoru i same osnove njegove pravne prirode, kao i o regulativnim pitanjima u vezi sa Crnom Gorom, koja bi trebala činiti prikladno područje za testiranje, budući da odgovara zahtjevima da bude mali pravni sistem.

Blockchain će značajno uticati na javni i privatni sektor. Ostaje za vidjeti kako će javni sektor uopšte riješiti pitanja decentralizacije. Što se tiče gledišta privatnog prava, glavni odgovor koji treba dati je hoće li Blockchain preoblikovati tradicionalno ugovorno upravljanje, stvarajući tako potpuno novi „autonomni pravni poredak“.

Bez obzira na to odnosi li se na IT svijet, finansijsku industriju, trgovinu ili propise i zakonodavstvo, ne može se ne primijetiti da ta pitanja zaokupljaju široku pažnju subjekata uključenih u poslovni i finansijski sektor, te ciljaju na širok raspon tema, od običnih ljudi do donositelja politika i odluka. Zato Vas očekujemo da nam se pridružite i date svoj doprinos raspravi i generalnom razumijevanju teme.

Projekat "Primjena blockchain rješenja u turističkoj industriji" finansira se preko IPA Kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje i kofinasiran je od strane Vlade Crne Gore.

Molimo Vas da potvrdu prisustva skupu, pošaljete na e-mail adresu: info@upbeathub.com . Broj mjesta je ograničen!

Skup će biti organizovan uz poštovanje svih preporuka o suzbijanju pandemije covid-19 Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Crne Gore.