facebook  twitter

"Mladi zaslužuju zdraviju sredinu za odrastanje i zdraviji ambijent"

24 Mar 2017
19997 times

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid (ADP-Zid) je 23.3.2017. uputila molbu Ustavnom sudu za prioritetnu redakcijsku obradu odluke Ustavnog suda Crne Gore kojom se ukida odredba Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih u dijelu koji glasi ”i u ugostiteljskim objektima”, a koju je Ustavni sud Crne Gore donio na na sjednici održanoj 24.februara 2017.godine.

ADP-Zid se obratio sa molbom za ubrzanje i prioritetnu redakcijsku obradu ove odluke kako bi što prije stupila na snagu objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore, zbog vidljivih višegodišnjih posledica koje su nastupile i nastupaju primjenom ovog Pravilnika za koji je Ustavni sud utvrdio da je neustavan, konkretno uvođenjem terminala za igranje igara na sreću u ugostiteljskim objektima.

Psihološkinja “Savjetovališta Entera-Podgorica” pri ADP-Zid , Vesna Kraljević ističe da je ova odluka veoma važna i treba biti prioritet jer smatra da mladi u Crnoj Gori, i društvo generalno, zaslužuju zdraviju sredinu za odrastanje i zdraviji ambijent.

ADP-Zid je još 2009.godine sproveo istraživanje na populaciji mladih koje je pokazalo da se 70% mladih u Crnoj Gori kocka. Ovaj alarmantan podatak nas je uputio da je potrebno konstantno raditi na prevenciji zavisnosti od kockanja ali i djelovati u oblasti zakonodavnih rješenja koja ne idu u korist društva, a naročito mladih u Crnoj Gori.

“Prema saznanjima koje dobijamo od naših volontera i klijenata na tretmanu, veliki broj maloljetnika igra igre na sreću na terminalima za igranje igara na sreću u ugostiteljskim objektima. Mnogi propuštaju školu i druge obavezne i korisne aktivnosti, kako bi se “zabavljali” u kafićima. Saznajemo i da mnogi biraju u koji će ugostiteljski objekat poći u skladu sa tim da on ima u prostoru terminal za klađenje.”-poručuje Kraljević.

Najnovija istraživanja i teorije pokazuju da osobe koje su zavisne od kockanja obično počinju da kockaju u ranoj adolescenciji. U Crnoj Gori je zbog donijetog Pravilnika i ostalih zakonskih rješenja, tolerancije kockanja i prihvatanja kao normalne pojave, ulazak u svijet kockanja kao potencijalno rizično ponašanje i ponašanje koje može dovesti pojedinca do bolesti, postalo veoma dostupno i onima koji su u najvećem riziku da se razvije problem i bolest, a to su mladi. U Savjetovalištu pri ADP-Zid se u poslednjih godinu dana javlja sve više mladih osoba, i to maloljetnih, koje su već zavisne od kockanja. Zavisnost od kockanja jednaka je po posledicma i ozbiljnosti problema bilo kojoj drugoj zavisnosti, i spada u grupu nehemisjkih zavisnosti.

Ono što naročito zabrinjava je i što se mnogi ugostiteljski objekti nalaze u blizini obrazovnih ustanova, a u njima i terminali za igranje igara na sreću. Poznato je da je zakonom zabranjeno da se objekat za priređivanje igara na sreću nalazi na manje od 250m od škole. Na ovaj način, ugostiteljski objekat koji je i na 50-100m udaljenosti od škole postaje mjesto za priređivanje igara na sreću jer ima terminal za igranje igara na sreću, pa se zakon dodatno krši u ovom slučaju.

Saopštenje je objavio portal Kolektiv: http://www.kolektiv.me/89438/adp-zid-mladi-zasluzuju-zdraviju-sredinu-za-odrastanje-i-zdraviji-ambijent

Vijest o predatoj molbi objavljena je i u štampanom izdanju dnevne novine Vijesti. 

 

vijesti 24.3