facebook  twitter

U Crnoj Gori sve prisutniji problem KOCKANJA!

08 Mar 2017
18758 times

Povodom teksta koji je objavljen u Dnevnim novinama „Vijesti „ u srijedu 28. decembra 2016. u kojem se navodi da je Podgoričanka zaposlena u kladionici osumnjičena za lažno prijavljivanje naoružane pljačke iste iz razloga što je lično prokockala novac iz kase, Savjetovalište za psihološku pomoć i podršku osobama sa problemom kockanja koje radi pri ADP ZID-u izvještava kako se u Crnoj Gori generalno malo govori o problemu kockanja i da je ova pojava sve prisutnija.

U tekstu se navodi kako je zaposlena: „…Počela da se kladi sa po stotinu eura , da bi kasnije povećala sumu. U početku je dobijala, a zatim počela i da gubi i na kraju, da bi se izvukla uložila još 500 eura, ali joj je sreća okrenula leđa. Da bi prikrila manjak u kasi, ona je iscenirala razbojništvo“. Pomenuto „vađenje“ pojava je koja se javlja kod problematičnog i patološkog kockanja. Osobe koje su zaposlene u mjestima za priređivanje igara na sreću, kao što su kockarnice i kladionice identifikovane su kao grupa u riziku od nastanka problema sa kockanjem, zbog svakodnevne dostupnosti kockarskih igara i potrebno ih je posebno edukovati o ovom problemu, faktorima nastanka i posljedicama koje ono može ostaviti na pojedinca, porodicu i društvo u cjelini.

Ono što je karakteristično za osobe koje kockaju patološkom nivou jeste to da u fazi očaja nerijetko pribjegavaju izvršenju krivičnih djela i neophodno je da se u prevenciju ove pojave uključe svi akteri društva. Savjetovalište Entera-Podgorica koje radi pri ADP ZID-u osam godina se bavi prevencijom i tretmanom patološkog kockanja.

ADP ZID je izradio i Pravilnik o društveno odgovornom priređivanju igara na sreću u kojem se navodi između ostalog da svi zaposleni koji u toku rada ostvaruju direktan kontakt, bilo neposredno ili putem elektronske komunikacije, sa učesnicima u igrama na sreću, moraju biti edukovani za djelovanje protiv problematičnog/patološkog kockanja, kao i to da koncesionar koji priređuje igre na sreću na internetu, na sajtu mora postaviti upozorenje o štetnosti i rizicima igranja igara na sreću.

Pomenuti dokument nije usvojen.

http://www.kolektiv.me/84136/u-crnoj-gori-sve-prisutniji-problem-kockanja