facebook  twitter

CG među šest zemalja sa najvećim brojem tinejdžerskog kockanja

08 Mar 2017
14995 times

“ Deset posto kockara su patološki zavisnici. Problem je online klađenje. Roditelji misle da im djeca igraju", kazala je Kraljević Crna Gora je jedna od šest zemalja u kojoj je zabilježen najveći broj slučajeva čestog tinejdžerskog kockanja.

 

Iz Savjetovališta NVO ADP Zid kažu da je ovo zabrinjavajuća vijesti, ali i da oni bilježe trend rasta i to patoloških zavsinika od kockanja. Zahtijevaju hitnu reakciju države, koja do sada, opsim u vidu projekata, sistemski nije tretirala ovaj problem. Kroz jedino Savjetovalište za odvikavanje od kockanja godišnje prođe 10-ak osoba. Još, makar toliko, u jednom trenutku odustane od tretmana.

 

 

 

"Mnogo više osoba nam se obraća u posljednje vrijeme. Podatak u posljednjih 15 dana na tretman nam se javile 2 osobe, jedna od 19 a druga od 20 godina i one su na patološkom nivou kockanja“, kazala je Vesna Kraljević iz Savjetovališta ADP ZID.

Nedavno objavljeni rezultati Evropskog školskog istraživačkog projekta pokazali su da se svaki osmi tinejdžer često kocka i to online, a svaki peti redovno igra igrice na internetu. Tako umjesto cigareta i alkohola, danas nove razloge za zabrinutost predstavljaju klađenje i to online i nove psihoaktivne droge. Isto istraživanje pokazalo je da je Crna Gora jedna od šest zemalja u kojoj je zabilježen najveći broj tinejdžera koji kockaju. Na toj listi našla se i Hrvatskoj, Kipar, Finska, Grčka i Slovenija.

Osim što nemamo precizne podatke o tome koliko zavisnika od kocke u Crnoj Gori trenutno ima o ovom problemu govori se samo povremeno i najčešće u sklopu projekata. Toga su svjesni u kancelariji ombudsmana. “ Ono što bi trebalo da te projekte malo pojačamo i da uvrstimo neke nove sadržaje koji se svakodnevno pojavljuju. Zbog napretka tehnologija moramo malo inovirati te sadržaje", kazala je Snežana Mijušković, zamjenica ombudsmana za dječija prava. U lancu edukacije obavezno se moraju naći roditelji, poručuju iz Savjetovališta. Dodaju da se država hitno mora pozabaviti ovim problemom. “

Deset posto kockara su patološki zavisnici. Problem je online klađenje. Roditelji misle da im djeca igraju", kazala je Kraljević Iz Uprave za inspekcijski nadzor nam je saopšteno da su ove godine zbog učešća maloljetnika u igrama na sreću odnosno zbog klađenja podnijeli tri prijave, a izrečena je jedna prekršajna mjera.

https://youtu.be/xtNsjGQnt58 

http://www.vijesti.me/tv/cg-medu-sest-zemalja-sa-najvecim-brojem-tinejdzerskog-kockanja-906798