facebook  twitter

Problem kockanja kod mladih u Crnoj Gori predstavljen u Atini

08 Mar 2017
31351 times

Mladi u Crnoj Gori pozajmljuju novac na kamatu i to od vršnjaka kamataša, zbog čega trpe razne oblike psihološkog ili verbalnog nasilja jer često nemaju da vrate pozajmljeni novac, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Zid.

Problem kockanja kod mladih u Crnoj Gori i povezanost problema zavisnosti od kockanja kod mladih i nasilja, posmatrano iz ugla ljudske bezbijednosti, psihološkinja “Savjetovališta Entera-Podgorica” pri ADP-ZID, Vesna Kraljević predstavila je na Regionalnoj konferenciji o ljudskoj bezbijednosti u Atini. "Alarmantni i iznenađujući podaci prisutnima na konferenciji bili su da mladi, pa i maloljetni u Crnoj Gori, pozajmljuju novac na kamatu i to od vršnjaka kamataša.

 

 

 

Ekonomsko nasilje se u ovoj pojavi ogleda na način da mladi često nemaju da vrate pozajmljeni novac ili kasne sa uplatama, pa od kamataša trpe razne oblike psihološkog ili verbalnog nasilja,a ekonomsko naslije se ogleda u iznudi novca koji se duguje", kaže se u saopštenju. Navodi se da je psihološko i verbalno nasilje vidljivo u grupi vršnjaka koji igraju igre na sreću i to kada osoba koja nema novca za kockanje, ne želi da kocka ili ne želi sav novac da potroši na kockanje. "Dešava se da grupa vrijeđa, naziva pogrdnim imenima ili isključuje ovog člana iz grupe, pa mlada osoba zbog pripadnosti grupi bude prisiljena da igra igre na sreću ili u iznose koje ne želi", naveli su iz Zida.

 

Oni su postavili pitanje koliko se mladi u Crnoj Gori osjećaju bezbijedno i bez straha zbog sve veće dostupnosti i korišćenja igara na sreću u Crnoj Gori i nepoštovanja zakonskih rješenja u ovoj oblasti. Konferenciji su prisustvovali brojni predstavnici organizacija civilnog društva, akademika i istraživača iz različitih država Evrope.

Pojašnjeno je da koncept ljudske bezbijednosti ima za cilj da nesigurnost i ranjivost pojedinaca postavi u prvi plan i omogući da se razumiju neke od glavnih procesa koji na prvi pogled nisu jasno vidljivi, a koji ugrožavaju živote ljudi iz dana u dan, naročito mladih.

Izvor: http://www.vijesti.me/vijesti/zid-mladi-pozajmljuju-novac-od-vrsnjaka-kamatasa-926706