facebook  twitter

Podrška članovima porodice zavisnika od kocke

09 Dec 2020
57069 times

Kako pomoći nekome da zaustavi kockanje

Ako Vaša voljena osoba ima problem sa kockanjem, vjerovatno se kod Vas gomila mnogo oprečnih emocija. Možda ste potrošili mnogo vremena i energije pokušavajući da voljenu osobu spriječite da se kocka ilije stalno pokrivajući u toj radnji. U isto vrijeme, možda ste bijesni na voljenu osobu zbog ponovnog kockanja i umorni od pokušaja da nastavite sa pokušajima da joj pomognete. Vaša voljena osoba je možda pozajmila ili čak ukrala novac, a nikako da ga vrati. Možda ste prodali porodičnu imovinu ili nagomilali velike dugove na zajedničkim kreditnim karticama.

Iako je kompulzivnim i problematičnim kockarima potrebna podrška porodice i prijatelja koji će im pomoći u njihovoj borbi da zaustave kockanje, odluka o prekidu mora biti njihova. Koliko god to željeli, i koliko god vidjeli efekte, ne možete nekoga natjerati da prestane da se kocka. Međutim, možete ih podstaći da potraže pomoć, podržati ih u njihovim naporima, zaštititi ih i ozbiljno shvatiti bilo kakav razgovor o samoubistvu.

 

Četiri savjeta za članove porodice:

Započnite pomažući sebi. Vi imate pravo da se zaštitite, i emocionalno i finansijski. Ne krivite sebe za probleme zavisnika od kocke i ne dopustite da njegova zavisnost dominira Vašim životom. Ignorisanje sopstvenih potreba može biti izvor izgaranja.

Ne morate sve sami. Može se desiti da se osjećate toliko porazno noseći se sa zavisnošću od kockanja voljene osobe da će Vam možda djelovati lakše da racionalizujete njihove zahtjeve pravdajući se „ovo je poslednji put“. Možda se osjećate postiđeno, misleći da Vi jedini imate ovakve probleme. Obraćajući se nekome tražeći podršku, shvatićete da su se mnoge porodice borile sa ovim problemom.

Postavite granice u upravljanju novcem. Da biste osigurali da zavisnik od kocke ostane odgovoran i da spriječi recidiv, razmislite o preuzimanju porodičnih finansija. Međutim, to ne znači da ste odgovorni za upravljanje kockarskim impulsima zavisnika. Vaša prva odgovornost je osigurati daVaše finansije i kredit ne budu ugroženi.

Razmislite kako ćete postupati pri zahtjevima za novac. Problematični kockari često postaju vrlo dobri u traženju novca, bilo direktno ili indirektno. Oni mogu da koriste molbe, manipulacije ili čak prijetnje da bi ih dobili. Potrebna je praksa kako biste bili sigurni da ne omogućavate i odobravate zavisnost od kockanja voljene osobe.

Savjeti za partnere problematičnih kockara

Šta treba da radite...

 • Razgovarajte sa svojim partnerom o njegovom problemu kockanja i njegovim posledicama kada ste mirni, a ne kada ste pod stresom ili ste bijesni.
 • Potražite podršku. Grupe za samopomoć porodicama problematičnih kockara mogu Vas upoznati sa ljudima koji su se suočili sa istim preprekama.
 • Objasnite svom partneru da tražite pomoć zbog toga kako njihovo kockanje utiče na Vas i Vašu porodicu.
 • Razgovarajte sa djecom o partnerovom problemu kockanja.
 • Preuzmite upravljanje porodičnim finansijama, pažljivo nadgledajući izvode iz banaka i kreditnih kartica.
 • Ohrabrite i podržite svoju voljenu osobu tokom tretmana njenog problema sa kockanjem, iako je to možda dug proces, i to često ispunjen neuspjehom.

Šta ne treba da radite...

 • Ne treba da izgubite živce, propovijedate, držite predavanja ili prijetite i djete ultimatume kojih ne možete da se pridržavate.
 • Ne dozvolite sebi da previdite pozitivne kvalitete svog partnera.
 • Ne sprečavajte partnera da učestvuje u porodičnom životu i aktivnostima.
 • Ne očekujte da će oporavak Vašeg partnera od problema sa kockanjem biti lagodan ili lak. Čak i kada njihovo kockanje prestane, mogu se pojaviti i drugi osnovni problemi.
 • Ne spašavajte svog partnera iz duga ili na bilo koji način ne omogućavajte njegovu aktivnost kockanja.
 • Ne prikrivajte i ne poričite postojanje problema Vašeg partnera, kako pred sebom, tako i pred drugima.