facebook  twitter

ADP-Zid postao član Habitat International Coalition i Right to the City pokreta Featured

28 Nov 2019
101646 times

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid (ADP-Zid) postala je punopravna članica Habitat International Coalition (HIC), međunarodne mreže koja se bavi stanovanjem i održivim razvojem. HIC okuplja nevladine organizacije i pojedince iz 117 zemalja širom svijeta, a naša organizacija je dosada prva i jedina koja je član iz Crne Gore. Misija HIC-a je globalno djelovanje i zagovaranje u pogledu stanovanja i obezbjeđivanja adekvatnih uslova života za ljude, kao i pospješivanje održivog razvoja. U tom kontekstu, HIC se aktivno zalaže za adekvatnu politiku stanovanja, kojom bi se obezbijedio krov nad glavom za sve ljude, kao i obezbjeđivanje čiste vode, zemlje, klimatski zdravog okruženja i slično.

Habitat International Coalition sarađuje i sa brojnim međunarodnim organizacijama, u prvom redu sa Ujedinjenim Nacijama, gdje se razvijaju i određeni planovi i politike. U tom kontekstu, došlo je do osnivanja i Right to the City movement (Pokret za prava gradova), kojim se želi obezbijediti veća održivost gradova u svijetu i njihova samostalna funkcionalnost u pogledu stanovanja, klimatskih promjena i obezbjeđivanja osnovnih uslova za život. Naša organizacija se pridružila i Right to the City pokretu i na taj način će pokušati da dešavanja i aktivnosti iz globalne agende primijeni u adekvatnoj mjeri i u Crnoj Gori.

Učlanjenjem u Habitat International Coalition i pristupanjem Right to the City pokretu, ADP-Zid će nastojati da još posvećenije radi kada je u pitanju ne samo stambena politika u Crnoj Gori, već i poboljšanje života građana generalno, gdje u se u prvom redu želi obezbijediti očuvanje vode i kvalitet životne sredine. Samom činjenicom da su i HIC i Right to the City međunarodni pokreti, pruža se odlična prilika da se poteškoće na koje građani nailaze kada je u pitanju stanovanje predstave na međunarodnom nivou, a istovremeno se mogu primijeniti i primjeri dobre prakse koji su prisutni u svijetu.