facebook  twitter

Let's Do It Montenegro-akcija građana

Prvi put u Crnoj Gori održana je velika akcija čišćenja obale u sklopu svjetskog pokreta ,,Let's Do It'' ,koji ima za cilj da podstakne građane da se samostalno organizuju kako bi riješili probleme lokalne zajednice.

Volonteri su 10. maja uklanjali otpad sa plaža u Ulcinju, Baru, Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novome, takođe zahvaljujući njihovom zalaganju očišćene su i druge lokacije u tim gradovima. U akciji ,,Let's Do It Montenegro'' učestvovalo je preko 3100 građana; posebno vrijedi istaći doprinos predstavnika osnovnih i srednjih škola sa primorja, kao i članova lokalnih organizacija i institucija.

Uspjehu akcije doprinjeli su i brojni volonteri iz unutrašnjosti za koje je bio organizovan prevoz iz Podgorice i Nikšića do svih šest primorskih opština.

 Na sam dan akcije 10. maja građani su ukupno očistili 530 kubika smeća, pravshodno se radi o plastičnom i papirnom otpadu, kao i o otpadu organskog porijeku. Sa pojedinih lokacija uz pomoć mehanizacije uklonjen je i građevinski šut, dok je u Ulcinju sakupljeno dosta medicinskog otpada.

Takođe, prije početka akcije ,,Let’s Do It Montenegro” komunalne službe su uklonile preko 300 kubika otpada sa lokacija koje su građani označili kao ekološki problematične u sklopu kampanje mapiranje smeća na primorju koju je pokrenuo ADP-Zid.

Članovi ronilačkih klubova iz Herceg Novog, Kotora,Tivta, Budve i Ulcinja čistili su podmorje, dok su radnici preduzeća Yu Briv iz Kotora uz pomoć mašina vadili smeće iz akvatorijuma bokokotorskog zaliva. Pojedinci godinama koriste morsko dno za odlaganje različitih vrsta otpada, samim tim tokom akcije izvađena je veća količina automobilskih guma, metala, plastike.

Građanska odgovornost

"Problem otpada, nije samo problem komunalnih preduzeća, već veliki problem svih građana. Građani nemarnim odnosom prema mjestu gdje žive i svojoj lokalnoj zajednici direktno utiču na devastaciju i pravljenje divljih deponija”, istakla je koordinator akcije Sanda Rakočević iz ADP-Zida. Prema njenim riječima komunalna preduzeća održavaju područja za koja su zadužena, ali oni ne mogu voditi računa o kulturi življenja svih nas.

Stvaranjem širokog društvenog fronta sačinjenog od građana, nevladinih, organizacija, institucija i kompanija, stvorili bi se uslovi za da se problem otpada riješi na pravi način.

U organizaciji akcije ,,Let’s Do It Montenegro” učestvovalo više od 70 zaposlenih i volontera ADP-Zida, koji su pet mjeseci intezivno radili kako bi 10. maja proteklo sve u najboljem redu. Akciju su podržale i brojne organizacije civilnog sektora, kompanije i opštinska preduzeća.

Direktor ADP-Zida Igor Milošević je istakao da je ekonomska protivvrijednost svega onoga šta je urađeno zahvaljujući akciji ,,Let’s Do It Montenegro” 89 000 eura, dok je za samu realizaciju akcije utrošeno 10 700 eura. ,, Kada se organizuju akcije ovoga tipa važno je znati koliki je koeficijent korisnosti akcije Što se tiče akcije ,,Let’s Do It Montenegra” koeficijent korisnosti je 8.3, odnosno za svaki uloženi euro dobili smo 8.3 eura”, rekao je Milošević.

Nakon okončanja akcije uslijedila je žurka na Jazu koja je okupila preko 600 volontera, spremnih da proslave uspješan završetak najveće volonterske akcije u istoriji Crne Gore. Poznati DJ-evi iz zemlje i regiona bili su zaduženi za muzički ugođaj koji trajao do 19 časova. Uprava hotela Posiedon obezbijedila je prostor za održavanje žurke, kao i hranu za sve posjetioce.

Predstavnici Asocijacije za demokratski prosperitet-Zid izrazili su zahvalnost svim onima koji su bili uključeni u organizaciju i sprovođenje akcije ,,Let’s Do It Montenegro”.

More in this category: « Istraživanja About us »