facebook  twitter

Mitovi i činjenice u vezi kockanja na problematičnom nivou

17 sep 2020
64045 puta


Zavisnost od kockanja se ponekad naziva „skrivenom bolešću“, jer ne postoje očigledni fizički znaci ili simptomi kao što postoje kad je zavisnosti od droge ili alkohola u pitanju. Problematični kockari takođe obično negiraju ili minimiziraju problem - čak i za sebe. Međutim, možda imate problema sa kockanjem ako:

• Osjećate potrebu da budete tajnoviti u vezi svog kockanja. Idete da kockate u tajnosti ili možete lagati koliko kockate, zbog osjećaja da drugi neće razumjeti ili da ćete ih iznenaditi velikom pobjedom.

• Imate problema sa kontrolom kockanja. Jednom kada započnete kockanje, možete li da se udaljite? Ili ste prisiljeni da se kockate dok ne potrošite poslednji dolar povećavajući svoje uloge u želji da vratite izgubljeni novac?

• Kockate se čak i kada nemate novca. Možete se kockati dok ne potrošite poslednji dolar, a zatim pređite na novac koji nemate - novac za plaćanje računa, kreditnih kartica ili stvari za svoju djecu. Možda ćete se osjećati podstaknuto da pozajmite, prodate ili čak ukradete stvari za novac od kockanja.

• Porodica i prijatelji brinu za vas. Poricanje zadržava problem sa kockanjem. Ako su prijatelji i porodica zabrinuti, pažljivo ih slušajte. Nije znak slabosti tražiti pomoć. Mnogi stariji kockari nerado kontaktiraju svoju odraslu djecu ako su prokockali nasledstvo, ali nikad nije kasno da se promijene na bolje.

 

Nekoliko mitova i činjenica o kockanju: 


Mit: Morate se kockati svaki dan da biste bili problematičan kockar.
Činjenica: Problematični kockar može se kockati često ili rijetko. Kockanje je problem ako stvara probleme.

Mit: Problematično kockanje zapravo nije problem ako kockar to sebi finansijski može priuštiti.
Činjenica: Problemi izazvani prekomjernim kockanjem nisu samo finansijski. Previše vremena provedenog na kockanju takođe može dovesti do problema u odnosim i pravnih problema, gubitka posla, mentalnih problema, uključujući depresiju i anksioznost, pa čak i samoubistvo.

Mit: Problem sa kockanjem samo je slučaj slabe volje, neodgovornosti ili neinteligencije.
Činjenica: Problemi s kockanjem pogađaju ljude svih nivoa inteligencije i svih sredina. Ranije odgovorne i snažne volje pojedinci jednako će vjerovatno razviti problem kockanja kao i svi drugi.

Mit: Partneri problematičnih kockara često voze svoje najmilije na kockanje.
Činjenica: Problematični kockari često pokušavaju da racionalizuju svoje ponašanje. Kriviti druge je jedan od načina da se izbjegne preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, uključujući i ono što je potrebno za prevazilaženje problema.

Mit: Ako kockar sa problemom stvori dug, trebali biste mu pomoći da se pobrine za to.
Činjenica: Brzi način rješavanja problema može da se čini kao prava stvar. Međutim, spasavanje kockara od duga može zapravo pogoršati stvari omogućavanjem da se nastave njihovi problemi s kockanjem.