facebook  twitter

Zaštita i zdravlje na radu u mikro i malim preduzećima u EU

30 mar 2020
52460 puta

 

Mikro i mala preduzeća su ključni pokretači ekonomskog rasta, inovacija i zapošljavanja na evropskom nivou.

U 2018. zabilježeno je nešto više od 25 miliona malih i srednjih preduzeća u EU, od kojih su 93% bila mikro preduzeća. Mala i srednja preduzeća činila su 99,8% svih preduzeća u nefinansijskom poslovnom sektoru EU-a (NFBS), gdje su ostvarila 56,4% dodate vrijednosti i 66,6% radnih mjesta.

 

S kojim izazovima se suočavaju mikro i mala preduzeća?

Mikro i mala preduzeća čine temelj ekonomije Evropske unije i smatraju se ključnim pokretačem ekonomskog rasta, inovacija, zapošljavanja i socijalne integracije. Otprilike polovina evropske radne snage zaposlena je u mikro i malim preduzećima. Efikasno upravljanje zaštitom i zdravljem na radu u mikro i malim preduzećima je od suštinske važnosti u cilju osiguranja dobrobiti radnika i dugoročnog ekonomskog opstanka ovih preduzeća. Međutim, statistika i studije pokazuju da su zaštita i zdravlje mnogih radnika zaposlenih u mikro i malim predudzećima na nezadovoljavajućem nivou i da je obezbeđivanje dobrog upravljanja sistemom zaštite i zdravlja i dalje značajan izazov. Ovaj problem je prepoznat u Strateškom okviru za zaštitu i zdravlje na radu 2014–2020, koji je usvojila Evropska komisija, a koji identifikuje jačanje kapaciteta mikro i malih preduzeća za uspostavljanje efikasnih mjera za sprečavanje rizika, kao jedan od ključnih strateških ciljeva zaštite i zdravlja na radu.

Kao odgovor na postojeći jaz u zahtjevima za zaštitu i zdravlje na radu, Evropska Agencija za zaštitu na radu je pokrenula sveobuhvatan trogodišnji projekat (2014–2017) sa opštim ciljem da identifikuje ključne faktore koji doprinose lošem upravljanju zaštitom i zdravljem na radu u mikro i malim preduzećima, ali i faktore uspjeha u pogledu politika, strategija i praktičnih rješenja za unapređenje zaštite na radu u tim preduzećima u Evropi.

 

Koji su zaključci istraživanja o zaštiti i zdravlju na radu u mikro i malim preduzećima?

Ključni nalazi projekta ukazuju na izazove u pogledu zaštite i zdravlja na radu s kojima se suočavaju mikro i mala preduzeća širom Evrope, pa i na faktore koji doprinose lošem upravljanju zaštitom i zdravljem na radu u tim preduzećima. Ističe se „opšti nedostatak sredstava koji ima više aspekata” zbog čega niz mikro i malih preduzeća primjenjuje „kratkoročne strategije”.

Pored navedenog, razlozi za loše sprovođenje sistema zaštite i zdravlja na radu u ovim preduzećima su:

- slab ekonomski položaj mnogih mikro i malih preduzeća, kao i niska ulaganja u sistem zaštite i zdravlja na radu;
- ograničeno znanje, svijest i kompetentnost njihovih vlasnika-menadžera u vezi sa zaštitom i zdravljem na radu i regulatornim zahtjevima;
- ograničeni kapaciteti da sistematski upravljaju svojim poslovima;
- njihovi stavovi i prioriteti, s obzirom na ograničene resurse koji su im na raspolaganju i zabrinutost za ekonomski opstanak njihovog poslovanja, u kojem sistem zaštite i zdravlja ima slab profil.

 

Perspektiva radnog mjesta

Istraživanje je obuhvatalo i intervjuisanje zaposlenih i vlasnika-menadžera, te su primijećeni česti stavovi i izrazito reakcijski pristup zaštiti i zdravlju na radu; percepciju prema kojoj je „zdrav razum” dovoljna mjera zaštite i zdravlja na radu te uvjerenje da su rizici „dio posla”. Međutim, pronađeni su i primjeri dobre prakse.

Postoji niz primjera uspješnih politika, strategija i alata za zaštitu i zdravlje na radu širom Evrope čiji je cilj zaštita i zdravlje na radu u mikro i malim preduzećima. Detaljno je opisano više od 40 takvih intervencija u izvještaju: Safety and health in micro and small enterprises in the EU: from policy to practice — description of good examples

Nakon analize svih rezultata istraživanja, u cilju poboljšanja zaštite i zdravlja na radu u mikro i malim preduzećima, ukazano je na važnost:

- saradnje svih važnih regulatornih subjekata,
- jačanja regulatornih inspekcija,
- ponude održivih, primjenljivih i prenosivih rješenja,
- bolje integracije zaštite i zdravlja na radu u obrazovne sisteme specifične za pojedine sektore,
- saradnje sindikata i unije poslodavaca na razvoju politika koje se mogu primijeniti na mikro i mala preduzeća.

 

izvor: https://osha.europa.eu/en/themes/safety-and-health-micro-and-small-enterprises

 

 

Poslednji put izmenjeno %AM, %09 %418 %2020 %11:%sep
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)