facebook  twitter

7 koraka za pisanje poslovnog plana

10 okt 2018
35170 puta

Svaki biznis mora imati poslovni plan. Da li da privuče investitore ili da pruži pravac, poslovni plan je od vitalnog značaja za uspjeh Vaše organizacije. Ali, kako da ga napišete?

Poslovni plan uključuje:

- Izvršni rezime
- Opis preduzeća - opisuje šta radite.
- Analiza tržišta - istraživanje Vaše industrije, tržišta i konkurenata.
- Organizacija i upravljanje - Vaša poslovna i upravljačka struktura.
- Servis ili proizvod - proizvodi ili usluge koje nudite.
- Marketing i prodaja - kako ćete plasirati svoje poslovanje i svoju prodajnu strategiju.
- Zahtjev za finansiranje - koliko će Vam trebati novca u narednih 3 do 5 godina.
- Finansijske projekcije - bilans stanja.
- Dodatak - neobavezna sekcija koja sadrži rezimee i dozvole.

Međutim, pisanje poslovnog plana može biti vrlo teško. Dakle, evo sedam koraka u pisanju savršenog poslovnog plana.

1. Istraživanje, istraživanje, istraživanje

"Istražujte i analizirajte svoj proizvod, svoje tržište i objektivnu ekspertizu", piše Bill Pirraglia, bivši izvršni direktor za finansije i menadžment. "Da biste napisali savršeni plan, morate znati svoju kompaniju, svoj proizvod, svoju konkurenciju i tržište."
Drugim riječima, Vaša odgovornost je da znate sve o Vašem poslu i industriji. Pročitajte sve što možete o svojoj industriji i razgovarajte sa Vašom publikom.

2. Utvrdite svrhu Vašeg plana

Poslovni plan, kao što je definisao preduzetnik "pisani dokument koji opisuje prirodu posla, strategiju prodaje i marketinga , finansijsku pozadinu i sadrži projektovani izveštaj o dobiti i gubitku." Međutim, Vaš poslovni plan može poslužiti u različite svrhe.
Ukoliko želite da privučete investitore, onda Vaš plan ima drugačiju svrhu i moraćete da napišete plan koji će biti usmeren ka njima, tako da to bude što jasnije i konciznije. Kada definišete svoj plan, uvjerite se da ste te ciljeve definisali lično.

3. Kreirajte profil kompanije

Profil Vašeg preduzeća uključuje istoriju organizacije, zatim koje proizvode ili usluge nude, ciljno tržište, resurse, kako ćete rešiti problem i šta je to što Vaše poslovanje čini jedinstvenim.
Profil kompanije se često nalazi na službenoj web stranici kompanije i koristi se za privlačenje potencijalnih kupaca. Međutim, Vaš profil se može koristiti za opisivanje kompanije u poslovnom planu. To nije samo bitna komponenta Vašeg poslovnog plana, već je i jedan od prvih pisanih dijelova plana.

4. Dokumentujte sve aspekte Vašeg poslovanja

Investitori žele da se osiguraju da će Vaš posao da im napravi novac. Zbog ovakvog očekivanja, investitori žele da znaju sve o Vašem poslu. Da biste im pomogli u ovom procesu, dokumentujte sve iz svojih troškova, novčanih tokova i industrijskih projekcija. Takođe ne zaboravite naizgled manje detalje, kao što su Vaša strategija lokacije i licencni dogovori.

5. Imajte strateški marketing plan

Poslovni plan uvijek će sadržati strateški i agresivan marketinški plan. Ovo obično uključuje postizanje marketinških ciljeva poput;
- Uvođenja novih proizvoda
- Produžiti ili vratiti tržište za postojeći proizvod
- Povećajte prodaju određenog proizvoda
- Cross-sell (ili bundle) jedan proizvod sa drugim
- Uđite u dugoročne ugovore sa poželjnim klijentima
- Podignite cijene bez smanjenja broja prodaje
- Precizirajte proizvod
- Imajte strategiju marketinga sadržaja
- Poboljšajte proizvodnju / isporuku proizvoda
"Svaki marketinški cilj treba da ima nekoliko ciljeva (podgrupe ciljeva) i taktike za postizanje tih ciljeva", kaže preduzetnik.
Naravno, postizanje marketing ciljeva imaće troškove. "Vaš marketing plan mora imati odjeljak u kojem dodjeljuje budžete za svaku planiranu djelatnost." Bilo bi korisno kreirati odvojene budžete za interne časove (vrijeme osoblja) i eksterne troškove (troškove izvan džepa).

6. Da ga prilagodite Vašoj publici

"Potencijalni čitaoci poslovnog plana predstavljaju raznovrsnu grupu, koja se kreće od bankara do zaposlenih", kaže preduzetnik. "Iako je ovo raznolika grupa, ona je konačna. I svaka vrsta čitača ima određene tipične interese. Ako poznajete te interese unaprijed, možete ih uzeti u obzir prilikom pripreme plana za tu određenu publiku. "
Na primjer, bankari su više zainteresovani za bilans stanja i izjave o novčanim tokovima, dok ulagači kapitalisti gledaju na osnovni poslovni koncept i menadžment tim. Međutim, menadžer u Vašem timu će koristiti plan da se "podsjeti na ciljeve." Zbog toga, uvjerite se da se Vaš plan može modifikovati u zavisnosti od publike koja čita Vaš plan.

7. Objasnite zašto Vam je stalo

Ukoliko želite da podijelite svoj plan sa investitorom, klijentom ili članom tima, Vaš plan mora pokazati da ste strastveni, posvećeni i da Vam je zapravo stalo do Vašeg posla i plana. Možete razgovarati o greškama koje ste naučili, o problemima za koje se nadate da ćete riješiti i da kažete šta je to što Vas izdvaja od konkurencije.
Objašnjavajući zašto Vam je stalo, dolazi do stvaranja emocionalne veze sa drugima i samim tim do njihove podrške za Vas.