facebook  twitter

European Voluntary Service (EVS)

24 apr 2014
28958 puta

Evropska Unija podržava razvoj različitih formi obrazovanja kroz nekoliko programa koji se sprovode pod okriljem Evropske Komisije.

Jedan od njih je i Erasmus+ Youth in action program koji promoviše neformalnu edukaciju koja za krajnji cilj ima sticanje različitih iskustava, vještina i znanja iz raznih oblasti. Kroz ovaj program se sprovodi nekoliko akcija koje se međusobno razlikuju po dužini trajanja i aktivnostima koje se realizuju. U okviru tih aktivnosti realizuje se i EVS (European Voluntary Service) koji predstavlja formu dugoročne razmjene volontera u trajanju od 2-12 mjeseci.

Ko su korisnici programa?

Direktni korisnici ovog programa su mladi od 17 – 30 godina, koji su spremni da provedu svoje vrijeme volontirajući u nekoj od evropskih zemalja, bez obzira na nacionalno, vjersko ili socijalno obilježje. Naši mladi na ovaj program mogu konkurisati samo za projekte zemalja EU.

Koji su uslovi za prijavu?

Jedini uslov koji postoji jeste da imate između 17 – 30 godina i da imate volje i želje da volontirate u nekoj od zemalja EU. Svi troškovi smještaja, hrane, puta i vize su plaćeni, a postoji i određeni iznos novca koji se dobija mjesečno u formi džeparca, a iznos varira od zemlje do zemlje. Što se tiče vašeg znanja iz engleskog jezika ni ono nije definisano kao obaveza, ali vam se toplo preporučuje da imate bar neku osnovu kako biste mogli uspostaviti prostu komunikaciju sa ljudima. Ovo je inače najbolji način da unaprijedite svoje znanje iz stranih jezika, jer pored engleskog, koji vam je radni jezik, dobićete priliku i da pohađate časove jezika zemlje u kojoj boravite. Isto tako da biste aplicirali za ovaj program nije potrebna određena školska sprema, već su svi zainteresovani dobrodošli.

Koji su mogući poslovi?

Poslovi na kojima se volontira nisu u formi radnih akcija. EVS volonteri se obično angažuju na poslovima koji se tiču: informisanja mladih, pomoć u kancelariji, u vrtićima, školama, za organizaciju i promociju određenih programa prevencije i zaštite, realizaciji programa organizacije u kojoj borave itd. Bitna stvar je da svaki volonter ima mogućnost da izabere posao na kojem će biti angažovan, jer je u svakom projektu dat detaljan opis njegovih obaveza.

Procedura za prijavu?

Da biste dobili priliku da koristite pogodnosti ovog programa, jedino šta je potrebno je da se obratite ADP – Zidu koji posjeduje akreditaciju Evropske Komisije za slanje i primanje EVS volontera. U našim kancelarijama ćete dobiti sva potrebna uputstva i pomoć pri traženju volonterskih angažmana u zemljama EU. Proces traženja angažmana se sastoji od nekoliko faza:

KAKO POSTATI EVS VOLONTER?

 • Korak 1 – Trebaš naći organizaciju iz svoje zemlja koja je akreditovana da šalje volontere, a to možeš istražiti na stranici: https://europa.eu/youth/evs_database (organizacije iz Crne Gore), a možeš se obratiti i Kontakt Tački za ovaj program – ADP-Zid

 • Korak 2 – Nakon kontaktiranja sending organizacije (SO) i intervjua sa njima, ideš u potragu za projektom, organizacijom i zemljom u koju zeliš volontirati. Ovaj dio radiš putem pretraživanja baze podataka https://europa.eu/youth/evs_database koja se veoma lako koristi;

 • Korak 3 – Kada si našao/la projekte koji te interesuju, onda u konsultaciji sa EVS koordinatorom iz SO pripremaš svoj CV (poželjan EU format) i motivaciono pismo koje se odnosi na specifični projekat. Ukoliko nikada do tada nisi pripremao/la ova dokumenta, nemoj da te to obeshrabri, jer je tu tvoj EVS koordinator koji će da ti da smjernice i da te nauči kako se to radi.

 • Korak 4 – Nakon pripremljenih aplikacionih dokumenata, sa svojim EVS koordinatorom dogovaraš strategiju kontaktiranja potencijalnih hosting organizacija (HO), s tim što je najbolje za tvoj process učenja da sam/a preuzmeš odgovornost za slanje dokumenata uz asistenciju i savjete tvog EVS koordinatora;

 • Korak 5 – Kada si našao/la HO koja te želi ugostiti, onda nastupa zajedničko pisanje projekta SO i HO s tim što postoje određeni rokovi koji se moraju ispoštovati (vidi mladi u akciji/o programu/rokovi).

 • Korak 6 – Da bi se znali rezultati da li je projekat prošao ili ne treba da prođe od 2 – 4 mjeseca. Ukoliko projekat ne prođe, nemoj da te to obeshrabri, pošto će organizacije opet predati projekat u narednom roku, a ti nećeš morati iznova da tražiš novu HO. Ukoliko se projekat odobri, onda počinju tvoje pripreme za put i tvoja SO ti organizuje obuku pred polazak (pre-departure training) koja će ti pomoći da se više upoznaš sa projektom i kvalitetno pripremiš za život i volontiranje u zemlji u koju ideš.

 • Na kraju? – Nakon završetka EVS-a dobijaš sertifikat YouthPass.

 • Korisne info za volontere –
  http://www.youthnetworks.eu/SearchVacancy.aspx
  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/opportunities-for-individuals/young-people/european-voluntary-service_en
  https://europa.eu/youth/evs_database
  http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_en.cfm

 

Email za kontakt: exchange@zid.org.me