Odštampajte ovu stranicu

MJERE ZAŠTITE PRI IZVOĐENJU GRAĐEVINSKIH RADOVA

03 avg 2021
9868 puta

Kada je izgradnja nekog građevinskog objekta u pitanju, neophodno je isplanirati procese rada, pa i detaljno plan sprovesti u dijelo. Montaža i izgradnja nekog građevinskog objekta predstavlja najvažniju djelatnost u okviru izvođenja građevinskih radova.

Prikupljanje podataka, planiranje resursa, efikasnost zaposlenih, ali i pokretanje i organizacija posla na gradilištu zahtijeva zainteresovanost i nadležnih i radnika. Da bi se uspješno posao priveo kraju, na vrijeme se mora misliti o bezbjednom izvođenju radova. Sigurnosne mjere svakog gradilišta i sigurnost svakog radnika na prvom mjestu mora da bude svakom izvođaču radova.

Neophodno je da svaki građevinac bude spretan i fizički spreman, ali da bi bio i efikasan neophodna je dobra obuka, jer svakakve nezgode mogu da se dese tokom izgradnje nekog objekta. Zato pijre početka posla treba jasno označiti koje su to mjere zaštite koje treba sprovesti.

Rad na visini, na skučenom prostoru, različiti vremenski uslovi samo su neki od faktora koji utiču na efikasnost i produktivnost radnika. Da bi bili bezbjedni tokom građevinskih radova neophodno je isplanirati mjere lične i kolektivne zaštite na radu:
Pravilno montirati i postavljati pouzdane skele po kojima se radnici kreću;
Zaštititi i obezbijediti električne instalacije, kao i vodovodne instalacije;
Potrebno je koristiti odgovarajuću opremu za rad, zaštitnu robu - obuće, rukavice i naočare;
Zaštita radnika od pada sa visine;

Stručni ljudi treba da rukovode radnim mašinama i platformama za rad na visini.

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Urednik

Najnovije od Urednik