facebook  twitter

Značaj ergonomije za zdravlje zaposlenih

13 okt 2020
648 puta

Činjenica je da zaposleni provode minimum 8 sati na dnevnom nivou na svom radnom mjestu.

Iako vlada mišljenje da je posao u kancelariji lakši od drugih vidova zaposlenja, postoje određene posljedice koje sjedalački način života donosi. Najistaknutije posljedice su one koje se odnose na krivljenje kičme, lošu cirkulaciju i problem sa gojaznošću.

Nerijetko se javljaju bolovi različitog intenziteta u vratu i leđima koje opravdano možemo pripisati dugom sjedenju, stoga je značaj ergonomije za zdravlje zaposlenih itekako važna. U nastavku teksta pročitajte šta ergonomija predstavlja i zašto joj treba pridati značaj na radnom mjestu.

ŠTA JE ERGONOMIJA?

U užem smislu značenja ergonomija je nauka koja se bavi dizajnom proizvoda na način koji će obezbjediti najefektivniju prilagođenost ljudskom tijelu. Ipak, ovaj termin se koristi i da objasni sistem čovjek-mašina pri čemu je mašina ta koja treba da se prilagodi čovjekovim ograničenjima i zahtjevima kako bi njena upotreba bila efikasna, sigurna i pouzdana. Mašina predstavlja bilo koje oruđe koje se koristi pri radu, počev od olovke do lokomotive.

Nastanak nauke je u direktnoj vezi sa brzim razvojem tehnike i time kako je čovjek postao limitirajući faktor daljeg tehnološkog progresa. Postoji nekoliko naučnih oblasti koje utiču na razvoj ergonomije poput biologije, psihologije, antropologije i sociologije, ali je neophodan sistematičan usklađen rad kako bi se dobili pravi rezultati. Osnovni primjer primjene ergonomije je radna fotelja koja ima podesivo sjedište, rukohvate, odgovarajući lumbalni naslon i mogućnost okretanja, odnosno sve što kvalitetna radna stolica treba da ima.

ERGONOMIJA RADNOG MJESTA

Danas se sve više pažnje poklanja ergonomiji radnog mjesta, što i ne čudi ako se uzmu u obzir statistike o štetnosti dugog sjedenja u kancelariji. Na prvom mjestu su poslodavci ti koji bi trebalo da uvide značaj ergonomije jer je on u direktnoj relaciji sa produktivnošću radnika.

Služeći se ergonomskim trikovima, zaposleni će imati manje zdravstvenih problema, poboljšanu koncentraciju i veći osjećaj zadovoljstva na radnom mjestu. Osim toga, treba imati u vidu da su posljedice koje neadekvatno dugo sjedenje ostavljaju po organizam velike i nekad neizbrisive, kao što je slučaj sa kardiovaskularnim problemima i hroničnim bolovima.

PRIMJENA ERGONOMIJE U KANCELARIJI

Poslužite se osnovnim savjetima koji se tiču primjene ergonomije i osjetićete promjenu veoma brzo.

• Koristite tastaturu koja ima veličinu tastera koja odgovara veličini vaše šake. Potrudite se da vam prilikom kucanja ruka, zglob i podlaktica budu u prirodnom položaju. Bitno je da ručni zglobovi prilikom korišćenja tastature budu ravno položeni kako bi bilo izbjegnuto krivljenje kičme. Danas postoje i posebne ergonomske tastature koje umnogome pomažu zaposlenima kada je komfor u pitanju.
• Obavezno koristite miša s obzirom da je tačped nepreporučljiv jer izaziva bol u ručnom zglobu. Postavite miša blizu tastature u istoj ravni i ne pretjerujte sa pritiskom i opterećenjem koje vršite. Prilikom korišćenja opcije lijevog klika koristite kažiprst, a za desni klik srednji prst. Preporuka je da koristite miša cijelom rukom, a ne samo šakom.
• Ekran mora biti podesiv u vertikalnoj i horizontalnoj ravni u zavisnosti od toga šta odgovara potrebama zaposlenih. Bitno je odgovarajuće podešavanje svjetlosti ekrana, kao i to da karakteri na ekranu budu jasno definisani. Da ne bi došlo do grbljenja, preporučljivo je da se obezbjedi postolje za ekran.
• Veliki sto je komad namještaja koji je preduslov za efikasnost na poslu. Neophodno je da imate dovoljno mjesta za adekvatan raspored ekrana, dokumenata, tastature i sve dodatne opreme. Preporučljivo je da sto bude visine do 80 centimetara.
• Radna stolica mora obezbjediti stabilan i udoban položaj, a visina sjedišta mora biti podesiva. Idealno je da stolica ima 5 točkića za bolju pokretljivost, a visina treba da omogući stopalima da se odmaraju. Zaposlenima je bitno obezbjediti i oslonac za stopala.

Iako može na prvi pogled djelovati da je ergonomija zanemarljive važnosti, to je daleko od istine. U današnje vrijeme kada je je tempo života značajno ubrzan, svaki način na koji može da se smanji stres i napor je dobrodošao. Ergonomija upravo pruža dozu rasterećenja i bezbjednosti prilikom korišćenja tehnološki naprednih mašina. Danas je njena primjena široka i svakodnevna, a naš savjet je da je ne shvatate zdravo za gotovo jer vam može značajno uticati na kvalitet života.

 

 

Poslednji put izmenjeno %PM, %15 %550 %2021 %13:%mar
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)