facebook  twitter

Održana radionica kulturnih i kreativnih industrija u Podgorici

18 mar 2021
45328 puta

U okviru projekta „Razvoj prekogranične mreže kreativne industrije – CREATIVE@CBC“, ADP - Zid je organizovao radionicu sa predstavnicima kulturnih i kreativnih industrija u Podgorici, 12.03.2021. godine. Radionica je održana u hotelu CUE Podgorica (Centre Ville Hotel and Experience), uz ograničen broj učesnika i poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera.

Organizovanje interaktivne radionice osmišljeno je kao jedan od ključnih koraka u postupku analize kulturnih i kreativnih industrija Podgorice, koje su bile predmet istraživanja u proteklom periodu.
Prepoznat je izuzetan potencijal za rast, razvoj i zapošljavanje u ovom sektoru, te se smatra da će pomenuta analiza uveliko pomoći definisanju narednih projektnih aktivnosti i politika podrške kreativnoj industriji u narednom periodu, kako na lokalnom, tako i na prekograničnom nivou.

Radionica je bila podijeljena u dva dijela. Tokom prvog dijela predstavljeni su i validirani rezultati studije „Analiza kulturnih i kreativnih indstrija Podgorice“, u okviru koje je izvršena analiza ekonomskih performansi kulturnih i kreativnih industrija grada. Drugi dio radionice bio je posvećen i pripremi SWOT analize kulturnih i kreativnih industrija Podgorice, primjenom metode brainstorming i otvorenih diskusija učesnika.
Uporedo sa analizom kulturnih i kreativnih industrija u Podgorici, u sklopu projekta „CREATIVE@CBC“, sprovođene su analize kulturnih i kreativnih industrija i na prekograničnom području, odnosno u partnerskim gradovima, Sisak i Prijedor.

Po završetku ove aktivnosti, projektom je planirano da se obezbijedi svim zainteresovanim kreativcima pohađanje obuka iz oblasti dizajna, multimedije, digitalnog marketinga, kao i obuke iz oblasti gejminga u svim partnerskim gradovima.

Glavni cilj projekta „CREATIVE@CBC“ je stvaranje povoljnog okruženja za razvoj kreativne industrije i međusektorsko povezivanje sa IT, kulturnim i tradicionalnim industrijama. Projekat CREATIVE@CBC je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije. Ukupna vrijednost projekta je 595.214,00 EUR, od čega se kroz Program Interreg IPA CBC HR-BIH-MNE finansira iznos u visini 85% od ukupne vrijednosti, odnosno programsko sufinansiranje iznosi 505.931,90 EUR, dok je partnerski doprinos 89.282,10 EUR.