facebook  twitter

Volonturizam

Trodnevna radionica razmjene iskustava za predstavnike javnog, profitnog i neprofitnog sektora, u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ je održana u hotelu Otrant, u Ulcinj, od 17. do 19. septembra 2017. godine.

Na radionici razmjene iskustava predstavljeni su pilot projekti sprovedeni u Hrvatskoj i Crnoj Gori, uz raspravi o naučenom, rješavanju potencijalnih problema te dalji planovi za razvoj volonturizma u obje države. Predavanja o razvoju destinacije održao je profesor dr Rade Ratković iz Budve, koji je ukazao na nepoštovanje i nepoznavanje smjera razvoja crnogorskog turizma, kritikujući postojeće stanje i ističući značaj razvoja tematskog turizma, u kakav se može svrstati i volonturizam. O važnosti korporativne socijalne odgovornosti u turizmu je govorila gospođa Mirjana Mrkalj, generalna direktorica hotela „Splendid“, koji kroz svoje aktivnosti učestvuje u zaštiti životne sredine, pomoći bezdomnim životinjama, pomaže ugroženim kategorijama stanovništva i institucijama, te omogućuje različitim grupama u realizaciji aktivnosti od značaja za razvoj društva, poput pružanja smještaja sportistima tokom priprema itd. Takođe, bila je organizovana radionica za razvoj volonturističke ponude, koju je vodio vodeći stručnjak u svijetu iz oblasti volonturizma, profesor dr Konstantinos Tomazos iz Velike Britanije. O vrijednostima volontiranja govorila je gospođa Nives Ivelja iz Splita.

Na radionici je prisustvovalo ukupno šezdeset učesnika iz različitih sektora, među kojima su mnogi prepoznali mogućnosti za dalju saradnju na kreiranju novih turističkih proizvoda. 

Trodnevna radionica razmjene iskustava u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ će se održati u hotelu Otrant, Ulcinj, od 17. do 19. septembra 2017. godine.

Na radionici razmjene iskustava vodeći partneri će predstaviti rezultate projekta, predstaviće se pilot akcije sprovedene u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a biće upriličena i rasprava o naučenom, rješavanju potencijalnih problema te dalji planovi za razvoj volonturizma u obje države, uz predavanja o dobrobitima i vrijednostima volontiranja, razvoju destinacije i važnosti korporativne socijalne odgovornosti u turizmu. Takođe, biće organizovana radionica za razvoj volonturističke ponude.

Predavači će biti profesor dr. Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, Mirjana Mrkalj, direktorica hotela „Splendid“ u Budvi i prof dr Konstantinos Tomazos, sa University of Strathclyde Business School iz Velike Britanije.

Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas putem e-mail adrese: volonturizam@gmail.com ili na broj 067 210 848. U nastavku možete pronaći plan rada:

Prvi dan – 17. septembar

13:00 – Registracija učesnika; izjave za medije

14:00 – 14:30 – Osvrt na projekat i projektne aktivnosti i rezultate; ADP Zid i Udruga „MI“ - Split

14:30 – 15:45 – Predstavljanje pilot akcija 

15:45 – 16:15 – Pauza

16:15 – 17:30 – Razvoj destinacije; dr Rade Ratković

17:30 – 18:30 – Volonterstvo, vrijednosti i dobrobiti volontiranja; Nives Ivelja

Drugi dan – 18. septembar

09:00 – 10:30 – Razvoj volonturističke ponude (rad u grupama); dr. Konstantinos Tomazos

10:30 – 11:00 – Pauza

11:00 – 13:00 – Razvoj volonturističke ponude (rad u grupama); dr. Konstantinos Tomazos

13:00 – 14:00 – Ručak

14:00 – 15:30 – Razvoj volonturističke ponude (rad u grupama); dr. Konstantinos Tomazos

15:30 – 16:00 – Pauza

16:00 – 17:30 – Razvoj volonturističke ponude (rad u grupama); dr. Konstantinos Tomazos

Treći dan – 19. septembar

09:00 – 10:30 – Korporativna društvena odgovornost u turizmu; Mirjana Mrkalj

10:30 – 11:00 – Pauza

11:00 – 13:00 – Završna rasprava 

Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid, kao nosilac pokreta Lets do it! pokreta u Crnoj Gori, se pridružila još jednoj akciji kojom želi da pokaže da malim doprinosom možemo velike stvari učiniti realnim. Svako od opština u Crnoj Gori ima veliki problem sa odlaganjem i trajnim saniranjem sakupljanja otpada. Pored najveće akcije čišćenja životnog prostora Let`s do it Montegro, gdje je ADP-Zid još ranije pokazao spremnost u borbi sa nelegalnim odlaganjem, ovog puta se pridružujemo Internacionalnom danu čišćenja obala.

Plaža koju smo čistili je Šušanjska plaža u opštini Bar, u subotu 16. septembra. Tridesetak dobrovoljnih aktivista je uklonilo desetine vreća otpada. Hotel “Adria” iz Šušnja je obezbijedio lunch pakete, a "Kuća Lekića" osvježenje za učesnike akcije i time su podržali građanski aktivizam i napore da građani rade na rješešavanju problema.

ADP – Zid u saradnji sa Nacionalnim Parkovima Crne Gore, vas poziva na VolonTuristički izlet koji se realizuje na Skadarskom Jezeru, Vranjina, u sklopu sedmice volonterskog turizma. 

VolunTuristički izlet na Vranjini, osim uživanja u prelijepom ambijentu i vožnji kajacima, podrazumijeva i podršku Nacionalnom Parku Skadarsko jezero u održavanju i rekonstrukciji ekspo prostora i klupa za posjetioce.

Volonturizam, kao inovacija u zajednici, usmjeren je na turiste zainteresovane za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog kontakta sa lokalnim stanovništvom.

Nadamo se da ćete se  odazvati pozivu i da ćete u toku jednodevnog izleta pomoći zajednici u kojoj ćete boraviti, te da ćete ostaviti svoj pozitivan trag i uživati u društvu sa ljudima sličnih interesovanja. U nastavku je plan VolonTurističkog izleta na Vranjnini.

09:30h - 10:00h: Dolazak na Vranjinu (Okupljanje ispred upravne zgrade)

10:00h – 11:30h: Dolazak na mjesto realizacije akcije, upoznavanje sa konceptom VolonTurizma, instrukcije vezane za sprovođenje akcije, akcija: pomoć u rekonstrukciji ekspo prostora

11:30h – 13:30h - Vožnja kajacima, obilazak Centra za posjetioce

13:30 – 14:30h – Druženje uz zakusku

14:30h – Podjela suvenira, odlazak VolonTurista

U saradnji sa PK „Subra“ i Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena realizovan je treći VolonTuristički izlet u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.
U saradnji sa Maslinarskim društvom „Boka“ je realizovan drugi VolonTuristički izlet u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.
 
U sklopu ovog izleta, grupa od 25 VolonTurista je pomagala u radovima na kolektivnom zasadu maslina Pod Lastvom Grbaljskom, imala je prilike da nauči koliko je maslina značajna za Crnu Goru, koje se vrste sade i kada se koji radovi izvode. Zatim su obišli Manastrir Podlastvom, gdje je osoblje manastria pripremilo zakusku i gdje se razgovaralo o istorijskim činjenicama o samom Manastiru, kao i o načinu života u Manastiru. Svi VolonTuristi su dobili suvenire.

U saradnji sa DZZŽ „Feniks“ sa Cetinja, realizovali smo prvi VolonTuristički izlet na Cetinju u sklopu EU projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“.

U sklopu ovog izleta, grupa od 30 VolonTurista je obišla Dvorac Kralja Nikole, Biljardu i Cetinjski Manastrir. Nakon toga, pomagali su u izradi kućica za bezdomne pse, hranjenju, čišćenju i češljanju bezdomnih pasa. Akciju je pratilo prijatno druženje između VolonTurista i lokalaca, ručak i podjela suvenira.

Zahvaljujući ovom VolonTurističkom izletu, napravljeno je 4 kućice za bezdomne pse, pripremljen je jedan boks, 10 pasa je dobilo ogrlice i povodce, 20 pasa čišćenje od unutrašnjih parazita, 10 pasa zaštitu od spoljnih parazita, obezbijeđeno je 60 kilograma hrane za pse, prikupljen je dio novca za pravljenje ograde u privremenom prihvatilištu a dio učesnika je isplanirao još jedan dan za nastavak radova za pomoć bezdomnim psima, tokom kog će raditi na izradi boksa, ograde i još kućica.

Prolaznici su znatiželjno zastajali i razgovarali sa učesnicima akcije i konceptu VolonTurizma, a mnogi od njih su izrazili želju da se druže i upoznaju turiste na taj način.

Kroz ovaj izlet, posjetioci su upoznali Cetinje putem direktnog uključenja u svakodnevni rad zajednice, te ostavili svoj pozitivan trag i ponijeli nova znanja i iskustvo, jer crnogorski turizam ne čine samo planine i more, već ukupno življenje svih stanovnika, koji su otvoreni za nova poznanstva i zajednički rad za opšte dobro. 

Anna Faustino i Tom Rogers dva su bekpekera koji uređuju online turistički časopis na kojem je moguće pronaći prikaze njihovih avanturističkih putovanja, ali i pregršt savjeta za putnike koji žele nešto drugačije od iskustva masovnog turizma.

U septembru 2015. godine objavljeni su rezultati prve studije o filantropskim navikama američkih putnika koju je sprovela neprofitna humanitarna organizacija Tourism Cares.
Studija predstavlja prvi holistički pogled na doniranje i motivaciju volontera, navike i postupke putnika prije, za vrijeme i nakon putovanja.

    Na pitanje iz naslova odgovara volonturist koji je mnogo vremena proveo volontirajući van svoje zemlje te je sam preispitivao koristi koje volonturizam pruža volonturistima, neprofitnim organizacijama i zajednicama u kojima se ovakvi programi provode.