Odštampajte ovu stranicu

Beč - "sveti gral" socijalnog stanovanja

13 feb 2019
10217 puta
„Gasometre-Citi“, jedan od najspektakularnijih stambenih projekata na svijetu koji je otvoren 2001. godine i koji čuvaju genijalni lokus ovog industrijskog spomenika. Četiri velika gasna rezervoara, podignuta 1899. godine, nisu bila u upotrebi od 1986. godine kada je snabdevanje gasom promijenjeno na prirodni gas. Zgrade obuhvataju 602 stanova, od kojih je većina subvencionisana u okviru programa socijalnog stanovanja, i 250 jedinica u studentskom domu. 47.100 m2 služi u komercijalne svrhe, uključujući jednu od najvećih bečkih dvorana za događaje sa do 4000 sedišta, i vrtić. Podzemni parking za 811 vozila i još 1.200 može parkirati na posebnim parkiralištima „Gasometre-Citi“, jedan od najspektakularnijih stambenih projekata na svijetu koji je otvoren 2001. godine i koji čuvaju genijalni lokus ovog industrijskog spomenika. Četiri velika gasna rezervoara, podignuta 1899. godine, nisu bila u upotrebi od 1986. godine kada je snabdevanje gasom promijenjeno na prirodni gas. Zgrade obuhvataju 602 stanova, od kojih je većina subvencionisana u okviru programa socijalnog stanovanja, i 250 jedinica u studentskom domu. 47.100 m2 služi u komercijalne svrhe, uključujući jednu od najvećih bečkih dvorana za događaje sa do 4000 sedišta, i vrtić. Podzemni parking za 811 vozila i još 1.200 može parkirati na posebnim parkiralištima

Socijalno stanovanje u Beču je široko rasprostranjeno još od 1920-ih kada je posleratna opština, na čelu sa socijaldemokratima, počela da gradi velike stambene blokove širom grada - obično od šest do osam stambenih blokova sa zajedničkim zelenim površinama. Danas, svako ko zarađuje do 53.225 dolara neto godišnje može podnijeti zahtjev za subvencionirani stan u Beču u zemlji gdje srednji bruto godišnji prihod iznosi oko 31.500 dolara.

Prema opštini, 62 odsto građana Beča trenutno živi u socijalnom stanovanju. Ovdje su regulisane zakupnine i prava stanara su jako zaštićena. Nasuprot tome, manje od 1% američkog stanovništva živi u socijalnom stanovima, što je ograničeno na porodice sa niskim primanjima, starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Gradska vlast u Beču posjeduje i upravlja sa 220.000 jedinica društvenog stanovanja, koje predstavljaju oko 25% gradskog stambenog fonda. Ove stambene jedinice u vlasništvu grada namijenjene su prvenstveno stanovnicima sa nižim prihodima. Grad takođe indirektno kontroliše 200.000 jedinica koje su izgrađene i u vlasništvu privatnih investitora sa ograničenim profitom kroz proces regulisanja grada, koji je usvojen osamdesetih godina prošlog veka, kada je odlučio da sarađuje sa privatnim sektorom na izgradnji pristupačnog stambenog prostora, a ne da razvija i poseduje više javnih stanovanje

Konkurentski proces graditelja je uveden devedesetih godina, što znači da arhitekti, advokati i drugi stručnjaci za stambena pitanja zasjedaju na panelima, ocjenjujući ponude za izgradnju novih socijalnih stambenih kompleksa, obezbjeđujući da se programeri međusobno druže da ponude visokokvalitetne, energetski efikasne kuće.

Grad kupuje zemljište pogodno za stambeni razvoj i zadržava kontrolu nad vrstom i prirodom razvoja. Zatim traži prijedloge od raznih privatnih investitora, koji će izgraditi i zadržati vlasništvo nad stambenim jedinicama. Žiri ocjenjuje ove predloge na osnovu četiri kriterijuma: kvalitet arhitekture, ekološke performanse, društvena održivost i ekonomski parametri kao što su predloženi nivoi zakupa i troškovi. Nakon što žiri odabere investitora, grad prodaje zemljište graditelju po pristupačnoj cijeni. Pored toga, grad daje investitoru kredit uz povoljne uslove kao što su niske kamatne stope i produženi rokovi otplate

Socijalno stanovanje je cijenjen prioritet u cijeloj Austriji, a finansira se preko poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinos koji se odnosi na stanovanje za sve zaposlene građane. Godišnji proračun za stanovanje u Beču - koji se troši na renoviranje starijih stanova u gradu, kao i izgradnja novih projekata za socijalno stanovanje - iznosi 700 miliona dolara, a 530 miliona dolara dolazi od nacionalne vlade. Oko jedne trećine od 13.000 novih stanova izgrađenih u Beču svake godine finansira vlada i naručuju ih stambena udruženja.

Svojim priuštivim i atraktivnim mjestima za život, austrijska prijestolnica brzo postaje međunarodni zlatni standard kada je riječ o javnom stambenom smještaju, ili "socijalnim stanovanjem" - u slučaju Beča, stambene zgrade koje subvencionira vlada i koje se iznajmljuju od strane opštine ili neprofitna stambena udruženja. Gradske šeme su videće ne samo na polju progresivne politike planiranja, već i održivog dizajna. Jedan stambeni projekat bez automobila u okrugu Floridsdorf, na primjer, koristi prostor koji je obično rezervisan za parkiranje automobila za radionicu za popravku bicikala, igraonice za djecu itd. Javno subvencionirani eksperimentalni razvoj u Oberlai na jugu Beča koristi otpadnu termalnu vodu iz lokalnih otpadnih toplih izvora za grijanje i reciklira kišnicu da bi isprala toalete i navodnjavala vrtove.