facebook  twitter

Uspješna priča nove preduzetnice Martine Canduci

11 feb 2019
8599 puta

Porijeklom iz Italije, Martina, 32-godišnja Italijanka, poslednjih nekoliko godina provela je u Portugalu gdje se zaljubila u zemlju i njene kulturne tradicije. Njena motivacija od tada je bila da započne posao vezan za kulturu i životnu sredinu, kao i da započne rad u kulturnom udruženju u Portu kako bi stekla iskustvo u sektoru.

 

Novi preduzetnik:                                                Preduzetnik domaćin:

Martina Canduci (Portugal)                                      Carlo Cascione (Italija)

Sektor aktivnosti:                                                Sektor aktivnosti:
Hotel, turizam, restoran, turističke usluge,               Hotel, turizam, restoran, turističke usluge, wellness 
wellness (Start-up)

Period razmjene:od aprila do avgusta 2018. godine

Trajanje razmjene: 4 mjeseca

 

Vidjevši da se grad značajno mijenja zbog masovnog turizma i gentrifikacije, počela je čitati i putovati okolo tražeći neke dobre prakse vezane za održivi turizam, što ju je navelo da otkrije Bici Tour, asocijaciju u Salentu koju su osnovali dva prijatelja u južnoj Italiji, Bici tour-promocija biciklističkog turizma.

Bici Tour je poslovni model od kojeg je Martina željela da uči i to ju je navelo da se prijavi za razmjenu kod Carla Cascionetija. Sa deset godina iskustva kao preduzetnik, Carlo ima stručnost u oblasti koju je Martina tražila.

Tokom razmjene u Carlovoj kompaniji, Martina je sarađivala sa njim i bila je uključena u sve aktivnosti koje je kompanija obavljala. Bila je uključena u pripremnu fazu i logistiku organizovanih izleta, kao i za asistenciju tokom samo-vođenih tura koje su pružale pomoć i prevoz prtljaga. Ali to nije bilo sve, Martina je takođe učestvovala u dnevnim obilascima sa lokalnim stanovništvom, turama i časovima kuvanja sa turistima.

Njeno iskustvo u Bici Tour-u joj je dalo smjernice koje su joj bile potrebne da se osjeća ugodnije u svom budućem poslu jer su je učili ključnim strategijama marketinga.

Martina želi da pokrene sopstveni biznis u Portugalu i saradnja sa Carlom definitivno je pozitivno uticala na njenu spremnost za pokretanje. Četiri mjeseca provedena sa Carlom pomogli su joj da stekne neophodne alate za pokretanje vlastitog posla i takođe zna da uvijek može računati na njegovu podršku i savjet.