facebook  twitter

Urednik

Urednik

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je po prvi put u Podgorici organizovala Živu biblioteku 20. novembra u biblioteci Gimnazije ''Slobodan Škerović'', u periodu od 11-14h.

„Živa biblioteka” funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitaoci dolaze da pozajme „knjigu“ na određeno vrijeme, samo što postoji jedna razlika: knjige u „Živoj biblioteci” su ljudi, gdje Knjige i Čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog.

Knjige predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa i koje su često žrtve diskriminacije i socijalne inkluzije. U ovoj biblioteci, Knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja Čitalaca, mogu da postavljaju pitanja i, što je najvažnije, i da uče. Bitno je spomenuti da sve knjige učestvuju u „Živoj biblioteci” na bazi volonterskog rada.

Posjetioci su imali priliku da čitaju pet živih knjiga sa sledećim naslovima: ''Izbjeglica iz besmisla'', ''Moje prvo iskustvo na omladinskoj razmjeni'', '''U borbi sa predrasudima i stereotipima LGBT osobe'' , ''Moj put ka vršnjačkom nasilju'' i ''Kako sam pobijedila vršnjačko nasilje''.

Projekat sprovodi organizacija iz Srbije, Balkan Idea Novi Sad, zajedno sa partnerima iz Crne Gore, Makedonije i Slovenije koji podržavaju OPENS 2019 – Omladinska prijestonica Evrope Novi Sad, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu AP Vojvodine i Povjerenik za zaštitu ravnopravnosti.

Izgaranje na poslu je odavno prepoznato kao okupaciona opasnost za ljude koji se bave poslom povezanim sa ostalim ljudima, kao što humanistička zanimanja, zdravstvena zanimanja i ljudi u edukativnom sistemu.

Definicija i procjena

Izgaranje je psihološki sindrom iscrpljenosti, cinizma i neefikasnosti na radnom mjestu. Ovaj sindrom se smatra individualnim stresnim iskustvom ugrađenim u kontekst kompleksa socijalnih odnosa i uključuje personalnu koncepciju sebe i drugih na poslu.

U utorak, 30. jula 2019. godine, potpisani su ugovori o finansiranju projekata organizacija civilnog društva u oblasti zaštite i zdravlja na radu.

Putovanje autom, naročito porodicama sa dosta djece, uglavnom bude praktično i poželjno rešenje. Djeci s druge strane to možda i nije omiljeni izbor. Najčešće je put propraćen neprestanim pitanjima „Jesmo li stigli?“, „Još koliko?“ i slično. Danas kao moderno rešenje roditelji mogu izabrati da djecu zabave pomoću nekog crtanog ili pjesme na telefonu ili nekom dugom uređaju. Ali, ako poželite da se zabavite i na drugačiji način, i da djeci date ideje kako da se igraju, evo 5 zabavnih igri koje možete igrati sa njima u toku vožnje:

U periodu od 7-11. oktobra 2019. predstavnici nagrađenih organizacija civilnog društva u okviru WeB4YES projekta, učestvovali su na studijskoj posjeti u Švedskoj i Danskoj.

Asocijacija za demokratski prosperitet – Zid je u okviru projekta „V za Aktivizam“ organizovala konferenciju “V za aktivizam – Volontiranje jeste građanski aktivizam”, 4. decembra 2019. godine u Podgorici.

Asocijacija za demokratski prosperitet-Zid dodijela je godišnje nagrade za volonterizam u srijedu 4. decembra 2019, povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera.

Roditelji koji putuju sa djecom znaju koliko taj odmor i putovanje mogu biti izazovni. Djeca su najčešće vrlo energična, radoznala i nestrpljiva. Osim toga, djeca su okružena novim i nepoznatim stvarima i mjestima, što takođe utiče na njihov stres i uznemirenost. Zbog svega toga većina roditelja je svjesna da aktivnosti na odmoru brzo mogu eskalirati u pravi mali pakao. Međutim, izgleda da postoji nešto što se može uradili kako bi roditelji umirili djecu i omogućili da dobar dio putovanja provedu što je spokojnije i opuštenije što je moguće. Naime, Katherine Firestone  daje 6 korisnih savjeta kako umiriti djete na odmoru.