facebook  twitter

Drugi Europe-Western Balkan Youth Meeting u Podgorici

25 maj 2018
3941 puta
U Podgorici se od 23. do 25. maja održao Drugi Europe-Western Balkan Youth Meeting koji je okupio oko 50 omladinskih radnika, predstavnika evropskih i regionalnih institucija i eksperata iz zemalja Zapadnog Balkana i zemalja članica EU.
 
Učesnici su diskutovali o uticaju skoro realizovanih projekata, inicijativama i razvoju u oblasti omladinskog rada i omladinske politike i uputili zajedničku poruku donosiocima odluka, s ciljem da stimulišu dalji razvoj u oblasti omladinskog rada i omladinske politike na Zapadnom Balkanu i evropske integracije regiona.
 
Događaj se fokusirao na oblasti u kojima omladinski rad može igrati važnu ulogu: učešće mladih i angažovanje, socijalna uključenost i građansko obrazovanje. Učesnici su takođe razmotrili dodatnu vrijednost evropske saradnje. Događaj se realizovao u kontekstu Berlinskog procesa, nove strategije EU za zapadni Balkan, kao i razvoja nove generacije EU programa za mlade, koji će pratiti Erasmus+ program nakon 2020. godine.
 
Drugi Europe-Western Balkan Youth Meeting, prati prvi događaj, održan u Ljubljani 2016., organizovan u okviru Berlinskog procesa i evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana u oblasti mladih, nakon samita u Parizu. Događaj je organizovao SALTO SEE RC (SALTO South East Europe Resource Center) u partnerstvu sa Nacionalnim agencijama Njemačke, Makedonije i Slovenije za Erasmus+ Youth in Action program (Erasmus+ Mladi u akciji) i Asocijacijom za demokratski prosperitet – Zid, Kontakt tačkom za Erasmus+ Mladi u akciji za Crnu Goru. 
 
Događaj je u srijedu, 23. maja, u 14:30 časova, otvorio ambasador Aivo Orav, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori; gospodin Gavin Vessey, predstavnik Britanske ambasade u Crnoj Gori; gospođa Danijela Vujošević, ispred Ministarstva sporta, Direktorata za mlade, Crne Gore i gospođa Sanda Rakočević, ispred ADP-Zid, Kontak tačke za Erasmus +: Mladi u akciji u Crnoj Gori.