facebook  twitter

Održan javni skup o pravu na vodu u Baru, 28.06.2019.

01 jul 2019
11339 puta

ADP-Zid je u petak 28. juna organiizovao javni skup o pravu na vodu u Dvorcu Kralja Nikole u Baru. Prisutni su mogli da saznaju više o kampanji koju vodi ADP-Zid radi zagovaranja prava na vodu, sprječavanja privatizacije vodnih resursa, odgovornije i savjesnije upravljanje ovim resursima i zaštitu voda od pretjerane eksploatacije. 

Prisutnima su prikazani isječci iz dokumentarnog filma "Do posljednje kapi", koji prikazuju kako su Berlin i Pariz odlučili da vrate vodovode u javno vlasništvo i kako su javno-privatna partnestva u upravljanju vodovodima u Portugalu bila izuzetno štetna po tamošnje opštine. Time je otvoren put za interesantnu raspravu, gdje je prisutne zanimalo kakve bi efekte imala privatizacija vodovoda u Baru, ali i u drugim opštinama u Crnoj Gori. 

Raspravljalo se i o problemima s vodosnabdjevanjem u Baru, koji i pored postojanja Regionalnog vodovoda, nisu u potpunosti riješeni. Gospodin Markoč, predstavnik Opštine Bar, je rekao da su iz Zajednice opština izišli amandmani na nove zakone o vodnim uslugama i komunalnim djelatnostima, koji su između ostalog sadržali odredbe u sprječavanju privatizacije vodovoda i ostalih komunalnih preduzeća. Međutim, ovi amandmani nisu ušli u konačni zakon. 

Na skupu je predstavljena Rezolucija, i prisutni su iskazali podršku da se ona stavi na dnevni red Skupštine Opštine u Baru. 

Sljedeći skup je planiran da bude održan u Herceg Novom, tokom jula mjeseca.