facebook  twitter

14 prednosti preduzetništva

04 nov 2019
9673 puta

Četrnaest preduzetnika je podijelilo sa nama svoje omiljene prednosti zbog kojih su pokrenuli sopstveni posao, počevši od slobode da sami upravljaju svojim poslovnim uspjehom do toga da imaju slobodu da putuju bez dozvole svog nadređenog.

1. Steph Auteri. (Word Nerd Pro) - Izbor životnog stila.
Za neke ljude najveća životna vrijednost je prije svega u kreativnoj slobodi. Dok je za druge to uspješan balans između privatnog i poslovnog života, dok će neki vrijednost pronaći u sticanju velikog novca. Za mene, uspjeh predstavlja mogućnost da biram projekte kojima ću se baviti, a da pritom zarađujem dovoljno novca da platim račune, radeći pola radnog vremena, što mi ostavlja dovoljno vremena za sebe i moju porodicu. Preduzetništvo mi je omogućilo ovu fleksibilnost.

2. Kelly Azevedo, (She's Got Systems) – U dobrom si društvu.
U korporativnom okruženju često nam je ograničena kontrola nad tim sa kim i za koga radimo, što može da bude dodatno iscrpljujuće. Prednost broj jedan posjedovanja sopstvenog posla je to što možete da radite samo sa najboljim ljudima. Kada se okružim sa sjajnim ljudima to utiče na moj život i van radnog vremena – više se ne užasavam ponedeljka ujutru ili poziva klijenata u popodnevnim časovima.

3. Alexandra Levit, (Inspiration at Work) - Sve je u fleksibilnosti.
Najveća privilegija posjedovanja sopstvenog posla je u fleksibilnosti. Kada imate dvoje male djece, mogućnost da imate netradicionalno radno vrijeme je od neprocenjive vrijednosti. To znači da mogu da prisustvujem školskoj predstavi svoje djece ujutru, a da uveče nadoknadim dodatna dva sata kada većina zaposlenih u korporacijama gledaju American Idol.

4. Matt Mickiewicz (Hired) – Okružen sjajnim ljudima.
Fantastična privilegija za preduzetnike koji vole putovanja jesu odlasci na konferencije i događaje širom svijeta koji omogućuju interakciju sa veoma pametnim i strastvenim ljudima. Svaka osoba sa kojom se susretnete ima neku zanimljivu životnu priču, iskustvo ili dragocjeni uvid – pokušajte da saznate šta je to!

5. Allie Siarto (Allie Siarto & Co. Photography) – Moja kancelarija je sa mnom svuda.
Na početku moje karijere, dok sam radila u kancelarijskom boksu maštala sam o odlasku u kafić samo kako bih promijenila radno okruženje i podstakla svoju kreativnost. Sada mogu da radim na bilo kom mjestu koji ima Wi-Fi.

6. Vanesse Nornberg (Metal Mafia) – Prilika da oblikujem društvo.
Posjedovanje sopstvenog posla pruža mi priliku da mijenjam stvari u društvu sa kojima se ne slažem. Korporacije imaju odgovornost prema ljudima koji su pomogli da se one osnuju i razviju. Ja plaćam pun iznos zdravstvenog osiguranja za svoje zaposlene, a za one koji idu na službena putovanja omogućujem im još jedan dodatan dan u nekom gradu kako bi imali priliku da ga obiđu. Takođe, ne opterećujem ih poslom tako da svi idemo kući na vrijeme.

7. Jerry Piscitelli (Portopong LLC) – Kompletna kreativna sloboda.
Za mene je najveća vrijednost u posjedovanju sopstvenog posla u tome što svaku svoju ideju mogu da realizujem u vidu dizajna, sajta, ambalaže – zapravo, ništa nije rađeno bez mene. S obzirom da dolazim, a i dalje sam u svijetu kreativnog dizajna ponekada zna da bude frustrirajuće kada neko traži da “crvena bude crvenija”. Za mene je posjedovanje sopstvenog posla jedna vrsta terapije.

8. Lawrence Watkins (Great Black Speakers) – Sloboda misli.
Ja ne umijem da sviram neki instrument, da pjevam ili da dobro plešem. Koristim preduzetništvo kao moj vid umjetničkog samoizražavanja. To mi omogućava da budem kreativan i da stvorim nešto vrijedno što će se svidjeti i ostatku svijeta.

9. Matthew Ackerson (PetoVera) – Lični razvoj koji je nemjerljiv.
Moj mentor, Den Koen, je opisao lični razvoj kod drugih mladih preduzetnika koji možemo mjeriti u svjetlosnim godinama. To je istinita izjava, mogu da kažem da je mene moj posao natjerao da se razvijam i veoma brzo prilagođavam novim izazovima i situacijama.

10. Lauren Friese (TalentEgg) – Uzbudljiva vožnja.
Često kažem da je pokretanje startapa kao vožnja roler kosterom. Usponi su zaista visoki, a padovi vrlo niski i sve zavisi od vas. Ja volim to. Ne odgovara taj tempo svima, ali meni odgovara.

11. Eric Bahn (Hustle Con Media) – Egzistencijalno zadovoljstvo.
Kada vodiš sopstveni startap možeš brzo da stekneš veliki broj vještina i da se susrećeš sa izazovima svaki dan. Kada radiš za nekog poslodavca može da ti bude dosadno ili radiš sa vrlo malo napora. To nije slučaj sa startapom. Najveća prednost kod posjedovanja sopstvenog posla jeste osjećaj da ostvarujem svoje potencijale. Kada ostvarujete sve svoje potencijale osjećate egzistencijalno zadovoljstvo.

12. Thursday Bram (Hyper Modern Consulting) – Gradim kompaniju za sebe.
Kada radiš za nekoga drugog sve što uradiš ide u prilog jačanju i održivosti tuđe kompanije. Možda na taj način osiguravaš posao za narednih par godina ali to nije zapravo prava investicija u budućnost. Svaki sat koji uložim u svoj posao je stvaranje nečega za mene. To znači da mogu da bolje brinem o sebi i svojoj porodici i da živim život kakav želim.

13. Steven Le Vine (grapevine pr + consulting) – Molim Vas pasoš!
Ponekad uzimam zdravo za gotovo činjenicu da ako želim da odem na odmor ne moram da tražim ničiju dozvolu. Sećam se vremena kada sam radio za nekog drugog, morao sam da tražim dozvolu i da popunjavam veliki broj formulara, a onda da čekam odobrenje nadređenih. Osjećao sam se zarobljeno, ugušeno i ograničeno. Sada, ne moram da tražim dozvolu, samo rezervišem odmor i odem!

14. Sean Ogle (Location 180, LLC) – Sloboda vremena!
Iako radim napornije nego većina ljudi koji rade tradicionalne poslove, imam mnogo više fleksibilnosti i slobode od njih. Ako želim da odem na golf jedno popodne, ja zapravo to i mogu. Ili ukoliko želim da radim svoj posao sa Tajlanda, i to mogu! Posjedovanje sopstvenog posla mi je osiguralo da ne moram da žrtvujem svoj život za platu.